Кламер БГ - Бизнес новини: Търговските вериги са възмутени, че ги обвиняват в данъчни измами

Търговските вериги са възмутени, че ги обвиняват в данъчни измами

Бизнес

|
Ср, 12 Фев 2014г. 16:58ч.
Търговските вериги са възмутени, че ги обвиняват в данъчни измами

Сдружението за модерна търговия възрази срещу публично отправените от премиера към всички международни търговски вериги тежки обвинения за извършване на данъчни измами, базирани не на доказани факти и извършени разследвания, а на общи съмнения.

Това се посочва в позиция на организацията, разпространена в сряда, ден след като министър-председателят Пламен Орешарски се усъмни, че търговските вериги опитват да заобикалят плащането на данъка върху добавената стойност като сключват през посреднически фирми договори за доставка на стоки от големи мултинационални компании вместо това да става чрез директни контракти, а финансовият министър Петър Чобанов обясни, че тръгват данъчни проверки сред хипермаркетите за източване на ДДС. Търговските вериги имат сериозен принос за модерната търговия у нас, но в същото време има смущаващи тенденции за неравнопоставено третиране на местните и чуждите дистрибутори, каза във вторник Орешарски.

"Ние сме категорично против дискриминационни изказвания, включително от страна на правителството, които противопоставят българските с международните компании, както и едноличните търговци с капиталовите дружества. Подобни изявления на висши представители на изпълнителната власт не са в синхрон с многократно изразяваното от правителството желание за подобряване на бизнес средата, привличане на инвестиции, подкрепа на малкия и среден бизнес и ускоряване на икономическия растеж", се посочва в становището на Сдружението за модерна търговия.

В него се посочва, че търговските вериги са инвестирали в България над 4 млрд. лв., продължават с вложенията и осигуряват директно над 20 хил. работни места, а индиректно - десетки хиляди в свързаните бизнеси-наши партньори. Средно всяка верига за бързооборотни стоки в нашето сдружение работи с над 800 български доставчика, а средно 55% от стоките в магазините ни са български, допълва организацията.

Сдружението посочва, че неговите членове са сред най-големите данъкоплатци в страната и са подлагани на постоянни проверки. "В този смисъл подкрепяме всички действия на държавата за разкриване на данъчни измами и намаляване на сивия сектор в икономиката. Ние впрочем имаме огромен принос за изсветляването на голяма част от българската икономика и настояваме държавата да потърси отговорност от доказаните конкретни нарушители на дънъчното законодателство, без да стоварва подозренията си върху цял сектор от икономиката", пише още в позицията.

mediapool.bg