Кламер БГ - Бизнес новини: Туризмът иска незабавно въвеждане на зелени сертификати, за да не се затварят бизнеси

Туризмът иска незабавно въвеждане на зелени сертификати, за да не се затварят бизнеси

Бизнес

|
Ср, 13 Окт 2021г. 13:33ч.
Туризмът иска незабавно въвеждане на зелени сертификати, за да не се затварят бизнеси

Туризмът иска незабавно въвеждане на зелени сертификати, за да не се затварят бизнеси

Сдружение на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" настоява за незабавно въвеждане на зелени сертификати, за да няма повече затворени бизнеси. Това се казва в протестното им писмо изпратено до служебния кабинет и министъра на туризма Стела Балтова.

Туристическият бранш иска да бъде отменена заповедта на директора на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев, в частта, която забранява организираните туристически пътувания от 14 октомври.

От Сдружението считат, че забраната е доказателство за безсилието на правителството на Стефан Янев за справяне с пандемията. Заложник на това безсилие е туристическият сектор, казват от организацията.

"Абсурдно е всеки български гражданин да има достъп до всички одобрени ваксини и в същото време да се затварят бизнеси, заради незадоволителната ваксинационна кампания. Разбираме, че отказът от въвеждането на задължителни зелени сертификати за достъп до различни публични, социални и развлекателни услуги, каквато е практиката в цяла Европа, е предизборен ход, но управляващите трябва да знаят, че преди политиката е икономиката, за да съществува държавата", заявава Павлина Илиева, председател на СТТА ОБТ.

От Сдружението настояват правителството да въведе един работещ модел или да копира европейската практика.

За последната година и 7 месеца туристическият бранш е работил само 5 месеца. Бизнесът не може да съществува, да издържа служители и да плаща данъци със спорадично отваряне и затваряне. Затова считаме, че зелените сертификати са единственото работещо решение в настоящия момент, посочват от организацията.

mediapool.bg