Кламер БГ - Бизнес новини: Тръгна строежа на завода за боклук в София

Тръгна строежа на завода за боклук в София

Бизнес

|
Пет, 09 Май 2014г. 11:22ч.
Тръгна строежа на завода за боклук в София

Строителството на завода за боклука най-после започна и от четвъртък техниката вече работи в местността "Садината". Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Съоръжението за механично и биологично третиране на боклука трябва да е готово до август 2015 г. То се строи от гръцкото обединение "Актор-Хелектор". Глобата за всеки ден закъснение е 200 000 лв.

За четири месеца работа инсталациите за компостиране на боклука в Хан Богров са преработили 3000 тона зелени отпадъци и 1200 тона хранителни, съобщи зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. По думите й произведен е 200 тона компост, който ще се ползва за нуждите на общината, а излишъкът ще се продава.

Столична община вече има договор с ЧЕЗ за продажба на 600 мегавата ток годишно, произведен от преработката на отпадъците.

"Проектът за управление на отпадъците е от най-проверяваните. Сега отново има проверка от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Процедурите минаха през Комисията за защита на конкуренцията, одит на национално ниво, Върховния административен съд и Европейската комисия. Въпреки това обаче управляващият орган на оперативна програма "Околна среда" наложи финансови корекции и сега тече одит върху одита. Изпратили сме възражения за глобите и ако се налага, ще обжалваме в съда", заяви Фандъкова.

От ЕИБ препоръчали да се привлекат повече клиенти, които да предават отпадъци на инсталациите. Затова общината води разговори с екоминистерството как да започне да събира хранителни отпадъци от домакинствата.

mediapool.bg