Кламер БГ - Бизнес новини: Тръгва събирането на разрешителни за строежа на морското трасе на "Южен поток"

Тръгва събирането на разрешителни за строежа на морското трасе на "Южен поток"

Бизнес

|
Пон, 10 Фев 2014г. 13:09ч.
Тръгва събирането на разрешителни за строежа на морското трасе на "Южен поток"

След като Министерството на околната среда и водите на България е одобрило окончателно оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на морското трасе на газопровода "Южен поток", започват действията по издаването на всички необходими разрешителни за строежа на тръбата, за да започне той в средата на 2014 г. Това съобщиха от "Южен поток Транспорт", която отговаря за изграждането на подводната част от газопровода, който ще пренася руски газ през Черно море, България, Сърбия, Словения и Унгария до Италия.

Предишните изявления на компанията бяха, че строежът на морския участък ще започне през второто тримесечие на 2014 г. Екооценката на проекта бе одобрена от Висшия екологичен експертен съвет към ековедомството в края на януари, а докладът, според който са взети всички мерки, за да не засегне трасето околната среда, сега получава одобрението и на министъра.

"Приемаме нашата отговорност за околната и социална среда много сериозно и направихме задълбочена и обстойна оценка на въздействието на проекта, за да сме сигурни, че тръбопроводът няма да навреди на природата. Докладът за ОВОС отразява това и аз съм доволен, че нашите усилия са оценени от членовете на Висшия експертен екологичен съвет.“, коментира Олег Аксютин, главен изпълнителен директор на "Южен поток Транспорт“, цитиран в прессъобщението.

От компанията припомнят, че екооценката е взела предвид притесненията на варненци за въздействието на тръбопровода върху крайбрежната ивица и е взето решението тръбите да минават през плажа Паша дере до Варна в тунели, които ще се прокарат на 20 метра дълбочина, без да се копае по повърхността на плажа.

mediapool.bg