Кламер БГ - Бизнес новини: Тръгва прием на иновационни проекти за финансиране с близо 6 млн. лв.

Тръгва прием на иновационни проекти за финансиране с близо 6 млн. лв.

Бизнес

|
Ср, 15 Ян 2014г. 18:55ч.
Тръгва прием на иновационни проекти за финансиране с близо 6 млн. лв.

На 1 февруари тръгва нова конкурсна сесия за набиране на проекти за финансиране с близо 6 млн. лв. от Националния иновационен фонд (НИФ), чийто бюджет за 2014 г. е 10 млн. лв. Това съобщиха от министерството на икономиката и енергетиката в сряда, когато се е състоял Управителният съвет на фонда.

До 31 март 2014 г. ще се приемат предложения, които трябва да си разпределят 5 835 268.36 лв. Приоритетно ще се подпомагат проекти за индустриалните изследвания и експерименталното развитие в областта на машиностроенето, електрониката и електротехниката, хранително-вкусовата промишленост, информационните и комуникационните технологии на предприятията, както и творческите индустрии.

От ведомството отчитат още, че предишната конкурсна сесия, проведена през 2013 г., е преминала "при изключително високата усвояемост на средствата по НИФ, възлизаща на 82 % от договорената субсидия". Конкретни суми не се посочват, но информациите се разминават сериозно с твърденията на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнов, който през миналата седмица обяви, че иновационният фонд е захранен с 20 млн. лв. , докато през 2013 г. бюджетът му е бил нулев.

Фондът по принцип финансира научно-изследователски развойни проекти, съсредоточени върху технологичното развитие на нови продукти, процеси, услуги или върху съществено усъвършенстване на съществуващи продукти, процеси или услуги, както и проекти за техническа осъществимост, които изследват възможността за бъдеща реализация на даден научно-приложен проект. Максималният размер на безвъзмездната помощ е 500 хил. лв. за научноизследователските развойни проекти и 50 хил. лева за проектите за техническа осъществимост. Срокът за изпълнение на проектите варира между 6 и 36 месеца.

На управителния съвет на НИФ са приети промени, облекчаващи финансирането на иновационни проекти. Вече одобрените бенефициенти ще може да използват до 50% от средствата за субсидия по сметката, с които да извършва текущи плащания по изпълнението на дейностите по проекта, в рамките на етапа, за който е преведена авансовата субсидия.

Решено е още да бъде финансирана фирмата "АМГ Технолоджи“, която участва в класиран на 15-о място сред 510 проекта в конкурсна сесия на програмата "Евростарс". От министерството обаче не посочват с каква сума ще бъде подпомогнато дружеството.

mediapool.bg