Кламер БГ - Бизнес новини: Трудни преговори с Турция за превозите

Трудни преговори с Турция за превозите

Бизнес

|
Вт, 20 Май 2014г. 15:59ч.
Трудни преговори с Турция за превозите

Преговорите с турската страна за уреждането на проблема с превозвачите, който периодично избухва заради броя разрешителни, вървят трудно. Причината е, че исканията на българските и турските превозвачи са диаметрално противоположни и към момента няма сближаване в позициите на двете страни. Без компромис от двете страни няма как

да има резултат, каза министърът на транспорта Данаил Папазов във вторник.

В четвъртък превозвачите заплашиха с протести, ако до 15 юни държавните институции не предприемат конкретни мерки за решаване на проблемите им.

Не виждам причина превозвачите да стачкуват, защото правителството прави всичко възможно за защита на интересите на страната по спора за превозите през Турция, отговори днес министър Папазов.

Той призна, че преговорите за решаването на проблема с турските власти вървят трудно. "Някои от исканията на българските и турските превозвачи са диаметрално противоположни, което прави преговорите наистина много тежки", каза Папазов.

В момента преговорите се водят само между министерствата на транспорта на България и Турция. Целта е да се изработи документ и на неговата основа да се намери решение на работно ниво със съответните браншови организации.

Принципно Турция, и България искат либерализация на превозите. Ние обаче искаме пълна либерализиране, т.е на абсолютно всички превози, докато турците не са съгласни за превози от и за трети страни, каза Папазов. По думите му южните ни съседи искат само двустранните разрешителни да бъдат либерализирани.

Отделно Турция настоява за премахване на транзитните такси. Това е недопустимо за българската страна, тъй като ще намали приходите в бюджета, посочи Папазов. Транзитната такса през българска територия за турските тирове е 43 евро.

mediapool.bg