Кламер БГ - Бизнес новини: Три чужди банки ще пласират български дълг за 3 млрд. лв.

Три чужди банки ще пласират български дълг за 3 млрд. лв.

Бизнес

|
Пет, 07 Март 2014г. 10:09ч.
Три чужди банки ще пласират български дълг за 3 млрд. лв.

Министерството на финансите е избрало консорциум от три чужди банки за пласирането на 3 млрд. лева външен дълг на международните пазари. Това са американските "Джей Пи Морган" (JP Morgan) и Ситибанк (Citibank), както и британската "Ейч Ес Би Си" (HSBC), съобщи "Капитал Daily", като се позовава на два независими източника. Единият е Григорий Ананиев, началник-отдел "Ликвидност" на "Ситибанк" за България и Румъния.

В надпреварата са участвали 20 кандидата.

През тази година правителството трябва да емитира облигации за 3 млрд. лв. на международните пазари, за да погаси книжа по външния дълг за 800 млн. долара в началото на 2015 г., както и да финансира част от бюджетния дефицит, планиран да възлезе на 1.5 млрд. лв. през тази година.

Договорните взаимоотношения с избраните банки и правният консултант подлежат на одобрение от Министерския съвет.

На ратификация от Народното събрание пък подлежат договорите, с които се поема държавният дълг. "Конкретните параметри на транзакция се определят след финализиране на документацията на по-късен етап в зависимост от състоянието на международните капиталови пазари и инвеститорския интерес", посочват от финансовото министерство.

Предстои консорциумът от трите банки да проведе първите си консултации, на които да се обсъдят възможностите за валута, в която да бъде издадена емисията, да се определят матуритетът на книжата и най-удачният момент за излизане на международните пазари.

Финансистите смятат, че изборът на трите банки е добър, тъй като ще могат да предложат глобална дистрибуция на книжата, а наличието на местен клон на "Ситибанк" ще даде възможност за участие в предлагането и на инвеститори от страната, което е добре за тях, тъй като винаги е имало интерес към външните облигации на страната. Високата ликвидност в банките също е предпоставка за интерес.

Специалисти смятат, че България има шанс да получи изгоден заем при ниска доходност въпреки напрежението на пазарите, създадено от конфликта между Украйна и Русия. Те пресмятат, че ако дългът се емитира сега в евро, постигнатата доходност би варирала в диапазона 2.1% - 2.2% за 5-годишни облигации и около 3 - 3.5% за 10-годишни.

Емитираните през 2012 г. облигации за 950 млн. евро бяха в единната валута с 5-годишен матуритет, а постигнатата доходност - 4.436% (лихва 4.25%). При всички положения предстоящата емисия изглежда доста по-изгодна като разходи за държавата. Освен това облигациите, които ще се погасят догодина, са с лихва 8.25%.

Избраните банки имат опит с пласирането на български външен дълг. Британската "Ейч Ес Би Си" участва в подготовката на български облигации през 2012 г., когато се пласира обем за 950 млн. евро. През 2002 г. по времето на Милен Велчев път "Джей Пи Морган" обслужи замяната на част от брейди дълга в доларовата облигационна емисия, която ще се погасява догодина. "Ситибанк" пък е активен участник на дълговия пазар в региона като първичен дилър и освен това има представителство в България, което би дало възможност за достъп до новата емисия на местни инвеститори.

Емитирането на дълга ще бъде тест за оценката на риска, който чуждите инвеститори дават на България при кабинета "Орешарски". През миналата година международната агенция "Стандарт енд Пуърс" предупреди България, че може да й намали рейтинга заради липсата на реформи и политическата несигурност, като сви перспективата й до негативна.

mediapool.bg