Кламер БГ - Бизнес новини: Три мола отварят врати в София до края на годината

Три мола отварят врати в София до края на годината

Бизнес

|
Ср, 21 Май 2014г. 13:48ч.
Три мола отварят врати в София до края на годината

България е един от динамичните пазари на търговски площи в Централна и Източна Европа, като до края на годината три нови мола в София се очаква да отворят врати. В глобален аспект през следващите две години този пазар ще се диктува от Азиатско-тихоокеанския регион, където ще бъдат пуснати около две трети от новите молове. Това сочи проучване на глобалната консултантска фирма за имоти "Кушман и Уейкфилд" (Cushman & Wakefield), представено от "Фортън", стратегически партньор в България и Македония.

Икономическият растеж и увеличаването на потреблението в световен мащаб ще поддържат строителството на търговски центрове до края на 2016 г. Общо 79.4 млн. кв.м търговска площ се очаква да бъдат завършени в този период при 63.9 млн. кв. м през 2012 и 2013 г.

"Строителството на търговски площи обикновено се смята за барометър за прехода на световната икономика от възстановяване към растеж", коментира Мат Уин, главен глобален оперативен директор за търговски площи на "Кушман и Уейкфилд".

Ръст с една пета на търговските площи у нас

България е посочена в проучването на "Кушман и Уейкфилд" като един от най-динамичните пазари.

Отдаваемата площ на търговските центрове се очаква да нарасне с 19% през 2014 г. от 735 хил. кв. м в края на миналата година.

След като "Панорама мол" отвори врати на 12 април, в София в строеж са още три нови търговски центъра, като общата им отдаваема площ е 120 хил. кв. м. Плановете на инвеститорите са те да отворят врати до края на годината. Това са "София Ринг Мол" на Околовръстното шосе до ИКЕА, "Плаза Уест" в жк. "Люлин" и "Мега Мол" преди тунела за "Люлин".

"Глобално инвестиционното търсене расте. В България в момента има краен брой проекти, които ще бъдат завършени, и пазарът до голяма степен е фокусиран върху тях, но с пускането им на пазара, международните инвеститори ще имат на разположение относително голям избор от активи", коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на "Фортън".

"През 2014 г. растежът на икономиката и потреблението ще се ускори според последните прогнози на правителството и на няколко международни финансови институции. Търговските вериги активно търсят площи, за да се възползват, и действат като фактор в подкрепа на строителството", допълни Росен Генев, мениджър "Търговски площи" във "Фортън".

Русия излиза на първо място по нови молове в Европа

В Европа до края на 2016 г. се очаква да бъдат завършени 9.7 млн. кв. м, като Централна и Източна Европа ще бъде основната движеща сила на растежа с 69% от новото строителство.

Русия има шанс да излезе на първо място по общи наличности от търговски площи в Европа, ако повечето от проектите бъдат завършени в планираните срокове, сочи докладът на "Кушман и Уейкфилд".

В Русия се очакват 2.6 млн. кв.м през 2014 и 2015 г., включително най-големият търговски център на стария континент – "Авиа парк" в Москва с 235 000 кв. м.

Две трети от новото предлагане е в Азиатско-тихоокеанския регион

Общо 38.3 млн. кв. м се предвижда да бъдат завършени в 1134 нови търговски центъра до края на този година по света.

Основната част от отдаваемата площ ще бъде в Азиатско-Тихоокеанския регион - 22 млн. кв. м, което е две трети от новото предлагане на търговски площи.

"Азиатско-тихоокеанският регион продължава да бъде ключов пазар за растежа на търговските вериги, тъй като предлага както развити пазари като Япония и Австралия, така и най-големите развиващи се пазари в света", посочи Джеймс Хоуки, директор "Търговски площи" за региона.

Инвеститорите в съществуващи търговски центрове също се активизират, сочат данните на "Кушман и Уейкфилд". През първото тримесечие на годината са се продали активи на стойност 37.9 млрд. долара, което е с 42% повече спрямо същия период на 2013 г.

mediapool.bg