Кламер БГ - Бизнес новини: Три безмитни зони ще се продават с непарични платежни средства

Три безмитни зони ще се продават с непарични платежни средства

Бизнес

|
Ср, 09 Апр 2014г. 20:58ч.
Три безмитни зони ще се продават с непарични платежни средства

До 10% от акциите на държавата в "Свободна безмитна зона - Бургас", "Свободна зона - Пловдив" и "Транзитна търговска зона - Варна" ще могат да се купят с компенсаторки. Това реши кабинетът, след като включи трите дружества с списъка на фирмите с държавно участие, за които при приватизация е разрешено да се използват непарични платежни инструменти, съобщи правителствената информационна служба.

Аргументът на правителството е, че трите свободни зони са предлагани многократно за приватизация през 2009-2013 г., но интересът е бил нулев. Две от тях са били предложени и на последния централизиран търг на фондовата борса, но отново не е имало кандидати, е посочено в съобщението на кабинета.

Държавното участие в свободните зони е различно. Във варненската е 46%, а в бургаската само 19.5%.

От началото на годината до сега компенсаторните инструменти поскъпнаха двойно на борсата - от 30 ст. на 60-64 стотинки при номинал един лев. Това стана повод Стопанската камара да предупреди, че необичайният интерес към непарични платежни инструменти говори за изтичане на вътрешна информация за законовите промени.

Така миналата седмица депутатите одобриха предложението на депутата от ДПС Тунджай Наимов държавна земеделска земя да се продава не само срещу поименни компенсационни бонове, но и срещу останалите другите компенсаторни инструменти - компенсаторни записи и жилищни компенсаторни записи.

Днешното решение на правителството е второ, което подпомага притежателите на такива книжа и обяснява рязкото им поскъпване на борсата.

Освен че включи три нови предприятия в списъказа продажба с компенсаторки, пранителството заличи оттам 80 други, които междувременно са станали частни - след приватизация и удовлетворяване на реституционни претенции, или са ликвидирани.

За други 19 е променен размерът на държавното участие, предвидено за продажбата с непарични средства, и затова също са били извадени от списъка. Кои са отпадналите дружества не беше съобщено от правителствената информационна служба.

mediapool.bg