Кламер БГ - Бизнес новини: Три балкански борси излизат заедно на пазара

Три балкански борси излизат заедно на пазара

Бизнес

|
Вт, 20 Май 2014г. 15:10ч.
Три балкански борси излизат заедно на пазара

Фондовите борси на България, Македония и Хърватия основаха обща компания, със седалище в Скопие. Целта на компанията е да създаде регионална инфраструктура за търговия на ценни книжа листвани на тези три пазара, съобщиха от БФБ-София.

Проектът се подкрепя от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

"От известно време обмисляме възможността да подобрим видимостта и ефективността на нашите пазари и този модел на сътрудничество се очерта като логично решение. Подписването на първото споразумение за безвъзмездна помощ с ЕБВР трябва да бъде финализирано до няколко седмици и сме близо до окончателния текст на документа.”, каза Ивана Газич, председател на управителния съвет на Загребската фондова борса.

Сътрудничеството между трите борси ще позволи на инвеститорите да достигат пазарите по по-лесен начин. Надяваме се, че и други регионални борси ще се присъединят към проекта в бъдеще, каза Иван Щериев, главен изпълнителен директор на Македонската фондова борса.

"Привличането на интереса на инвеститорите на регионална база е това, към което и ние се стремим. Облекчени процедури, ефективност и включване на всички страни гарантират успеха на този проект", каза в заключение Иван Такев, изпълнителен директор на Българска фондова борса.

Следваща стъпка от проекта е да се внедри технологично решение, което да осигури

извършването на поръчките. Плановете са това да се случи през следващата година.

mediapool.bg