Кламер БГ - Бизнес новини: Трима са кандидатите за ремонт на столичната улица "Шишман" за 6 млн. лв.

Трима са кандидатите за ремонт на столичната улица "Шишман" за 6 млн. лв.

Бизнес

|
Ср, 24 Ноем 2021г. 16:17ч.
Трима са кандидатите за ремонт на столичната улица "Шишман" за 6 млн. лв.

Трима са кандидатите за ремонт на столичната улица

Трима са кандидатите за ремонта на столичните улици "Цар Иван Шишман" и "6-ти септември", която в момента се запечатва с временна настилка през зимата.

Това са обединение "ЦГС 2021 Зона 2", в което влизат "Геострой" АД и "АВ Билд" ЕООД, "Парсек груп" ЕООД и ДЗЗД "София прогрес" с участници "Галчев Инженеринг" ООД и "Ситипрогрес" ЕООД". Техните оферти са отворени на 15 октомври, показва проверка на Mediapool в регистъра за обществените поръчки.

Прогнозната стойност за ремонта на двете централни столични улици е 5.43 милиона лева без ДДС. Срокът за изпълнението на обектите е общо 220 дни.

Реконструкцията на двете улици е част от големия проект за обновяване на централната градска част на София. Финансирането е осигурено по оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г.

Улиците "Цар Иван Шишман" и "6-ти септември" попадат в обхвата на Зона 2 и са третият и четвъртият етап. Първите два етапа бяха ремонтът на улица "Граф Игнатиев" и обновяването на пространството около църквата "Свети Седмочисленици".

Обществената поръчка за обновяването на Зона 2 беше спечелена от "Джи Пи Груп". След злополучния ремонт на ул."Граф Игнатиев" и пространството около черквата компанията, за която имаше "витаещи съмнения" по думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че е свързана с бившия шеф на "Лукойл България" Валентин Златев, се отказа.

Това наложи провеждането на нова обществена поръчка за избор на изпълнител, който да довърши започнатото. Така в средата на август беше обявен нов търг.

През лятото беше направен ремонтът на топлопровода и ВиК мрежата по улица "Цар Иван Шишман".

По думите на заместник-кмета по строителството на Столична община Ангел Джоргов планът е до пролетта да има избран изпълнител и през 2022 г. ремонтът на двете улици да приключи.

Съгласно тръжната документация най-значимият компонент от трансформирането на Зона 2 в привлекателна и преобладаващо пешеходна среда е настилката. Заложено е тя да е от светло сив гранит с бетонови павета в нюанси на сивия цвят и с повишена носимоспособност.

За уличното платно на ул. "Цар Шишман" ще се използват бетонови павета с размери 20/20/10 и 20/10/10 см в цвят антрацит и гранитни павета с размери 10/10/10 с рязана лицева повърхност.

Тротоарите ще се изпълнят от същите материали със светлосив цвят, но с дебелина на паважа 8 см. Отделянето на уличното платно от тротоара ще е с гранитни плочи. Местата за паркиране ще се маркират с ивици от светлосив паваж.

Кръстовищата ще бъдат оформени с гранитен паваж, средноразмерен в самото кръстовище и едроразмерен в рамповидните участъци. Пешеходните пътеки, попадащи в павирани участъци, ще бъдат изпълнени от бял камък.

Уличното платно на ул. "6-ти септември" ще бъде изпълнено със средноразмерен гранитен паваж. В участъка между ул. "Славянска" и ул. "Ген. Гурко" той ще бъде пренареден, а в участъка от ул. "Ген. Гурко" до ул. "Граф Игнатиев" ще се постави нов.

Ще се обособят "джобове за паркиране", а тротоарите ще бъдат изпълнени от бетонови павета в тъмносив цвят с комбинация от бетонови павета в светлосив цвят и гранитни плочи.

Пешеходните пътеки, попадащи в павирани участъци, ще се се изпълнят от бял камък.

В настилката са обозначени места за т.нар. "златни плочки", които ще информират за значими сгради-обекти на културно наследство. Те ще бъдат изпълнени от месинг.

По ул. "Цар Шишман" е заложено поставянето на декове и кашпи, които са елемент от временната сезонна организация на движение и ще се разполагат от страната на местата за паркиране.

Предвидено е и изграждането на подземни контейнери за разделно събиране на отпадъци. Такива ще има при 133 средно училище "А. С. Пушкин", както и на четири места по улица "6-ти септември".

По ул. "Цар Шишман" е планирано въвеждане на зона на съвместно движение на пешеходци, велосипедисти и автомобили. Колите ще се движат със скорост не по-голяма от 20 км/ч, без да създават опасност и препятствия за движението на пешеходците, е посочено в документацията.

Максималният срок за ремонта на ул. "6-ти септември" в участъка от ул. "Граф Игнатиев" до ул. "Славянска" е 90 дни, а на ул. "Цар Шишман" в участъка от ул. "Ген. Паренсов" до пл. "Народно събрание" е 130 дни.

mediapool.bg