Кламер БГ - Бизнес новини: Транспортът ще поскъпне с до 20% заради вдигането на тол таксите

Транспортът ще поскъпне с до 20% заради вдигането на тол таксите

Бизнес

|
Четв, 23 Юни 2022г. 15:08ч.
Транспортът ще поскъпне с до 20% заради вдигането на тол таксите

Транспортът ще поскъпне с до 20% заради вдигането на тол таксите

Транспортните услуги ще поскъпнат с до 20% заради вдигането на цената на тол таксите. Това се казва в позиция на Камарата на автомобилните превозвачи в България изпратена до медиите.

В сряда, малко преди гласуването на вота на недоверие, правителството на Кирил Петков взе решение за увеличаване на цената на тол таксите. Решението на кабинета е в резултат на дълги преговори с превозвачите, които се водеха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството още от началото на февруари. Вицепремиерът и министър на регионалното развитие в останка Гроздан Караджов нееднократно заяви, че няма да отстъпи пред натиска на превозвачите за вдигането на тарифите и заплащането на такси и за второкласните пътища.

Въпреки това от Камарата на автомобилните превозвачи твърдят, че с решението си правителството за пореден път не е изпълнило обещанието за диалог и съвместна работа при увеличението на тол таксите.

"По този начин транспортните фирми са принудени да вдигнат цената на транспортната услуга, която да покрие въпросното увеличение", се казва в позицията им.

В нея е посочено още, че кабинетът "не само, че отказа да се вслуша в транспортния бранш, но отказа да изпълни и ангажиментите си да направи пълен одит на тол системата; да разследва комисионните, които Националните доставчици на услуги получават; да промени модела, по който се съставят т.нар. компенсаторни такси".

Гроздан Караджов разпореди пълен одит на тол системата и отчете, че няма проблеми в нейната работа.

Относно плащането на компенсаторни такси бе заложено промяна в законодателството, която обаче не успя да мине през Народното събрание.

Според приетото решение на кабинета от 1 юли тази година автомобилите между 3.5 и 12 тона, в зависимост от екокатегорията си, да плащат между 6 и 9 стотинки за изминат километър по автомагистрала. Тарифата за движение по пътища първи клас ще е между 5 и 8 стотинки на километър, а за второкласните пътища - между 2 и 3 стотинки. От 1 януари 2023 г. тол цените ще скочат съответно между 10 и 13 стотинки за магистрала, между 6 и 9 стотинки за първокласен път, а за второкласните пътища - между 4 и 7 стотинки на километър.

От 1 юли автомобилите над 12 тона, които са с 2 или 3 оси, според екокатегорията си, ще плащат между 16 и 20 стотинки за магистрала. Заплащането за преминаване по първокласен път ще е между 13 и 17 стотинки на километър, а по пътища втори клас - между 9 и 11 стотинки. От 1 януари 2023 г. тарифите ще бъдат от 26 до 30 стотинки за километър преминаване по автомагистрала, между 22 и 25 стотинки за пътища първи клас и между 19 и 23 стотинки за пътища второкласните.

При автомобилите над 12 тона с 4 повече оси цената на километър от 1 юли т. г. ще е в границите от 15 стотинки за второкласен път за превозно средство категория ЕВРО VI, EEV и 32 стотинки за категории ЕВРО 0,I, II при пътуване по магистрала. От 1 януари догодина цената ще е от 29 стотинки за второкласен път за най-високият евро клас и 43 стотинки за изминаването на километър по автомагистрала за товарен автомобил категории ЕВРО 0,I, II.

Според категорията на превозното средство и класа на пътя автобусите между 3.5 и 12 тона ще от 1 юли плащат между 1 и 5 стотинки за километър, а от 1 януари догодина между 2 и 8 стотинки. Тези с тегло над 12 тона - между 1 и 6 ст./км от юли и между 3 и 9 ст./км от догодина.

mediapool.bg