Кламер БГ - Бизнес новини: Транспортното министерство вкарва Тодор Модев в директорския борд на метрото

Транспортното министерство вкарва Тодор Модев в директорския борд на метрото

Бизнес

|
Вт, 27 Май 2014г. 19:04ч.
Транспортното министерство вкарва Тодор Модев в директорския борд на метрото

Дългогодишният кмет на Коларовски район в София преди 10 ноември 1989 г. и неизменен общински съветник от БСП след промените Тодор Модев отново се връща в директорския борд на общинската фирма "Метрополитен". Предложението е на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщението и предстои да бъде гласувано в четвъртък на сесията на Столичния общински съвет (СОС).

Мотивът на ведомството на министър Данаил Папазов, който беше издигнат за поста от квотата на ДПС, за назначението на Тодор Модев е, че има дългогодишен управленски опит, включително и в общинската фирма в периода 2001-2002 г., която е отговорна за изграждането на метрото. Това става ясно от документите, приложени към доклада за решение.

Строителството на метрото се финансира от оперативна програма "Транспорт", за която е отговорно ведомството на министър Папазов.

Тодор Модев не знаеше, че е номиниран от транспортния министър. "Не съм подавал молба да влизам в директорския борд в метрото, предложиха ми съветниците от БСП и аз приех", каза Модев пред Mediapool. Той обясни, че е седмо поколение софиянец, винаги е работил за интересите на София и ще продължи да го прави.

От четири години Модев е пенсионер. Последното му работно място е като областен управител на София от 2005 до 2009 г. по времето на тройната коалиция.

Това е поредният пенсионер, който вкарва в управлението БСП, докато в същото време лидерът на партията и на европейските социалисти Сергей Станишев не спира да обяснява как правителството работи срещу младежката безработица и за оставането на младите в страната.

Не е ясно и на какво основание транспортното министерство се меси в работата на общинска фирма.

Ако СОС одобри Тодор Модев, директорският борд на "Метрополитен" ще набъбне на петима членове. В момента в него влизат изпълнителният директор на общинското дружество Стоян Братоев, главният архитект на столицата Петър Диков, бившият зам.-министър на МВР по времето на ГЕРБ Димитър Георгиев и Красимир Савов.

През този програмен период до 2020 г. за метрото са предвидени 343 млн. евро безвъзмездна помощ за третия лъч от бул."Ботевградско шосе" до Овча купел.

В изпълнение са и още две отсечки от втория лъч на метрото – до Бизнес парка и до летището, които предстои да бъдат открити през следващата година. Ще започне и строителството на продължението на метрото до кв."Хладилника".

mediapool.bg