Кламер БГ - Бизнес новини: "Тошиба" се оттегли като инвеститор в VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй"

"Тошиба" се оттегли като инвеститор в VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй"

Бизнес

|
Ср, 04 Юни 2014г. 20:43ч.
"Тошиба" се оттегли като инвеститор в VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй"

Японската компания "Тошиба Корпорейшън" е решила да се оттегли като стратегически инвеститор в проекта за строеж на VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй" като мястото й ще бъде заето от компанията "Уестингхаус Електрик", в която е основен акционер. Това съобщиха от правителствената пресслужба в сряда и обясниха смяната с това, че "Уестингхаус" притежава технологията АР-1000, по която ще се прави новата ядрена мощност у нас.

"Този статут ще позволи по-голяма оперативност и ефективност при управлението на организационните, технологичните и финансовите въпроси по време на преговорите и отваря пътя за структурирането на проекта", пише в съобщението.

Предварителното споразумение между "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) и американската компания "Уестингхаус" за извършване на предварителна работа по съгласуване на техническите и финансово-икономическите параметри на проекта за изграждане на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" бе подписано в началото на декември 2013 г. "Тошиба" трябваше да вложи в новия реактор до 30% от стойността му и да привлече като кредитори за останалото финансиране американската експортна банка "Ексимбанк" и Японската банка за международно сътрудничество.

Очакванията са до септември 2014 г. да приключат преговорите за цената на ядрения блок. В техния ход обаче от страна на "Тошиба Корпорейшън" и "Уестингхаус Електрик"" било направено предложение за промяна на стратегическия инвеститор. Заради това е сключен анекс към миналогодишното споразумение.

По-рано през деня от "Уестингхаус" съобщиха, че са подписали споразумения за сътрудничество с българските компании "ЕнергоСервиз", "ЕНПРО Консулт" и "ОСКАР-ЕЛ" при изграждането на AP-1000 вVІІ блок на АЕЦ "Козлодуй”.

Тези споразумения ще гарантират значителна част от автоматизацията, безопасността и контролa и инженерната дейност, като ще доведат до печалби в размер на стотици милиони лева и до създаване на стотици постоянни работни места за български инженери и техници, пише в съобщението на "Уестингхаус".

В него се допълва, че в процеса на изграждане на бъдещия блок близо

500 местни работници ще бъдат наети на площадката на реактора, а още 15 000 ще бъдат заети при осъществяване на веригата за доставки. Това щяло да намали безработицата в региона от сегашниет 13 на сто на 9 процента. Щом реакторът бъде завършен, неговата експлоатация ще изисква между 500 и 800 висококвалифицирани специалисти.

mediapool.bg