Кламер БГ - Бизнес новини: Топлофикациите притеснени от отлив на клиенти заради повишените цени

Топлофикациите притеснени от отлив на клиенти заради повишените цени

Бизнес

|
Вт, 10 Юни 2014г. 16:35ч.
Топлофикациите притеснени от отлив на клиенти заради повишените цени

За пръв път в дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) взето от нея еднолично решение за увеличаване на цената на топлинната енергия се посреща с недоволство от топлофикациите, които обикновено критикуват регулатора за това, че им орязва цените.

Парадоксалната на пръв поглед ситуация е заради намерението на ДКЕВР е да вдигне средно с 10 на сто от 1 юли 2014 г. цената на топлата вода и парното, като за някои дружества ръстът ще достигне 19%. В същото време комисията иска да намали цената на произвежданата от топлофикациите по комбиниран начин електроенергия, която се изкупува задължително от НЕК, като очевидно целта е да се намалят разходите на силно закъсалата финансово компания, която има огромни дефицити именно от преференциалната енергия от възобновяеми източници.

Според Асоциацията на топлофикационните дружества цената на топлоенергията трябва да нарасне с наполовина по-малко, токът им от когенерации също трябва да поевтинее с по-малко от предвиденото от комисията.

Председателят на асоциацията Илия Николаев заяви след общественото обсъждане на цените на парното във вторник в ДКЕВР, че при средно увеличение на цената с около 10 % ще има отлив на потребители. Рязък скок в цената на парното води до свиване на потреблението и увеличаване на отказите от ползване на топлинна енергия, като пък от своя страна лавинообразно води до повишаване на цените, нови откази и дестабилизиране на дружества, коментира Николаев. Той даде за пример съдбата на топлофикациите в Правец, Ловеч, Велико Търново и Шумен.

Затова дружествата от бранша искат да е от порядъка на 5.6 процента, което означава, че трябва да се редуцира намалението на преференциалната добавка за топлофикационните дружества, която е генератор на увеличението в цената на парното в най-голяма степен, каза Николаев.

Представители на неправителствени организации запитаха в рамките на общественото обсъждане ръководството на ДКЕВР защо се налага увеличение в цената на парното, след като то не е поискано от топлофикационните дружества. По думите на Огнян Винаров от сдружение "Граждански контрол" при намаляваща цена на природния газ, който е основно гориво за повечето топлофикации, трябва да се обсъжда намаление в цената на услугата.

Очаква се по-късно във вторник ДКЕВР да публикува на сайта си заявленията на дружествата от сектор "Топлоенергетика" за нови цени на топлинната и електрическата енергия, както и предвижданията на регулатора.

Окончателното решение за цената на топлоенергията ще бъде обсъдено от ДКЕВР на закрито заседание на 30 юни, каза председателят на ДКЕВР Боян Боев при закриване на обществено обсъждане по темата.

Също тогава регулаторът ще реши и за цените на електроенергията от 1 юли.

Намеренията на ДКЕВР са да свали с под 1 процента талифите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", които разкритикуваха начина на образуване на цените им. Според ЕВН така ще се отвори нова дупка за 1.5 млрд. лв. в системата, а ДКЕВР със своята некомпетентност ще стимулира кражбите на ток.

mediapool.bg