Кламер БГ - Бизнес новини: Топлофикациите недоволни от орязаните им с новите цени разходи

Топлофикациите недоволни от орязаните им с новите цени разходи

Бизнес

|
Вт, 03 Юни 2014г. 12:40ч.
Топлофикациите недоволни от орязаните им с новите цени разходи

Топлофикациите са недоволни от орязването на разходите им и инвестициите им в новите цени на тока и топлоенергията от 1 юли 2014 г. макар да определиха като правилен подхода за балансиране на тези тарифи.

Досега Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) традиционно вдигаше цената на произведената по комбиниран начин от тези дружества електроенергия, за да задържа цената на парното и топлата вода. Така топлофикациите успяваха да работят нормално, но това се отразяваше върху цената на тока за всички домакинства- С последните поевтинявания на електроенергията обаче НЕК вече не разполага с достатъчно пари, за да може да се продължава това субсидиране на топлофикациите.

Затова и в проекта си за решение на цените на топлофикациите от следващия месец регулаторът сменя подхода и смята да вдигне цената на топлоенергията средно с 10 на сто, а да поевтини тока, който се изкупува от НЕК преференциално.

Въпреки че топлофикациите се съгласиха във вторник при обсъждането на новите цени на открито заседание в ДКЕВР, че това е разумния подход, според тях направените от комисията като цяло разчети ще се отразят негативно върху работата им.

Почти всички представители на топлофикационни дружества се оплакаха от орязване на технологичните им разходи, изкуствено завишаване на прогнозната реализирана топлинна енергия и непризнаване на разходи за закупуване на емисии въглероден двуокис.

Илия Николаев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества, заяви, че се решава обратна задача - да се намали цената на електроенергията чрез намаляване на преференциалната цена за електроенергията, произведена по комбиниран способ от топлофикациите. Получава се средно увеличение на цената на парното с около и над 10 процента, а такова увеличение по принцип не се възприема добре от клиентите, заяви Николаев, цитиран от БТА. Той посочи, че само акцизът е около 3 процента от увеличението, но за да не бъде още по-висока цената на парното е пропуснат разходът на топлофикациите за квоти въглеродни емисии, а той не може да се пренебрегне.

Пред журналисти Николаев посочи, че представители на дружествата имат редица предложения, сред които въвеждане на референтна горна граница на цените на топлинната енергия, а не драстично повишение на цената. Според Николаев клиентите на топлофикациите биха понесли повишение от 4-5 процента, но не и повече.

Увеличението на цените с между 6 и 20 процента ще е неприемливо за всички български граждани, ползващи централно топлоснабдяване и ще е пагубно за топлофикационните дружества, смята Тодор Николов, изпълнителен директор на "Далкия Варна".

Посоката, в която сте тръгнали - да се изравнят преференциалните цени на електроенергията с пазарните им стойности, е правилна, но тъй като в момента системата е дебалансирана, такава шокова промяна на цените не е добра стъпка, смята той.

Докладът прави положителна стъпка към по-добър баланс между цените на топлинна и електрическа енергия, но и съдържа противоречия, които биха затруднили работата на топлофикационните дружества, коментира Йорг Золфелнер, председател на Съвета на директорите на "ЕВН България Топлофикация", Пловдив. Той отбеляза, че се намалява нормата на възвръщаемост до 4 процента и се залагат технологични разходи, които са нереалистични.

По-ниските технологични разходи могат да дойдат само с инвестициите в инсталациите на дружествата, но с ниска норма на възвращаемост инвестициите се блокират, посочи още Золфелнер. Той добави, че ЕВН получава най-ниската добавка за високоефективно комбинирано производство при положение, че топлофикацията има най-модерната нова централа в страната, което от своя страна дава лош сигнал на инвеститорите.

Изпълнителният директор на "Топлофикация Плевен" Иван Гетов посочи, че не се признават разходи за балансиране на електрическата енергия, а потреблението не може да се панира точно и това води до разходи за дружествата. Възвращаемост на капитала от 4 на сто ще доведе до задлъжнялост и невъзможност да се разплащаме с "Булгаргаз", заяви още Гетов.

Председателят на ДКЕВР Боян Боев обяви 6 юни за дата за закрито заседание, на което регулаторът ще се запознае с всички възражения и предложения на топлофикациите и ще излезе с междинен доклад. Каня всички представители на топлофикационните дружества на среща на 9 юни, за да обсъдим отново междинния доклад, каза Боев.

mediapool.bg