Кламер БГ - Бизнес новини: Топлото време свалило с 5% консумацията на ток в Западна България

Топлото време свалило с 5% консумацията на ток в Западна България

Бизнес

|
Пет, 14 Фев 2014г. 12:04ч.
Топлото време свалило с 5% консумацията на ток в Западна България

Заради затоплянето в началото на февруари, консумацията на електроенергия в Западна България е намаляла с 5% през първата седмица на месеца спрямо седмица по-рано, съ общават от доставчика в региона ЧЕЗ.

Данните на електроразпределителното дружество сочат, че докато в периода от 27 януари до 2 февруари 2014 г. средният товар в мрежата е бил 1803 МВ, през следващите седем той е паднал до 1704 МВ.

"Традиционно много от нашите клиенти използват електроенергия за отопление през зимата, което се отразява на сметките. Но когато времето го позволява, всеки от нас може да намали температурата на отоплителните си уреди и по този начин да спести средства и да бъде по-отговорен към природата,“ заяви Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Изследванията на софийската енергийна агенция СОФЕНА показват, че над 70% от сметката на четиричленно домакинство през зимните месеци е за отопление и затопляне на вода, a останалите близо 30% се разпределят между охлаждане, готвене, миене на съдове, пране, осветление и други електроуреди.

Съвместно с агенцията ЧЕЗ подготви 10 съвета за промяна в потребителските навици, които могат да намалят сметката за ток с до 15%. Полезна информация за начините за спестяване на електроенергия и средната консумация на основните електроуреди в домакинството е публикувана в подсекция "Енергийна ефективност”.

В услуга на клиентите ЧЕЗ удължи двойно срока за безлихвено плащане на сметките за електроенергия от 10 на 20 дни и въведе гъвкави схеми на разсрочване. Потребителите могат да се възползват и от новата услуга "Персонален съветник”, която предлага индивидуални варианти за разсрочено плащане.

mediapool.bg