Кламер БГ - Бизнес новини: Топлото време може да донесе 8 млн. лв. загуба на АЕЦ "Козлодуй"

Топлото време може да донесе 8 млн. лв. загуба на АЕЦ "Козлодуй"

Бизнес

|
Ср, 19 Март 2014г. 19:55ч.
Топлото време може да донесе 8 млн. лв. загуба на АЕЦ "Козлодуй"

Загуба от 8 млн. лв. може да натрупа АЕЦ "Козлодуй", след като заради намаленото потребление на ток в резултат на топлото време в сряда "Електроенергийният системен оператор" нареди да се ограничи производството от всички електроцентрали. Това коментира директорът на ядрената централа Иван Генов през журналисти, след като бе изслушан от парламентарната енергийна комисия.

В момента VІ блок работи на 730 мегавата от мощността си и в най-лошия случай това ще продължи до 17 април, когато за годишен планов ремонт и за презареждане със свежо ядрено гориво трябва да бъде спрян V блок. Ако това се случи, загубите на централата ще са 8 млн. лв., изчисли Генов. Той обаче се надява до края на седмицата проблемът със спадналото електропотребление да бъде решен.

Сега V блок работи на пълна мощност, за да може да изгори горивото си. Плановият ремонт Той посочи, че плановият ремонт на 5-ти блок е 40 дни, но е възможно този срок да е и по-кратък. VІ блок по график трябва да бъдеде спрян за планов ремонт и презареждане през есента.

mediapool.bg