Кламер БГ - Бизнес новини: Токът неминуемо ще поскъпне с 5-7 процента от юли

Токът неминуемо ще поскъпне с 5-7 процента от юли

Бизнес

|
Пет, 11 Апр 2014г. 15:15ч.
Токът неминуемо ще поскъпне с 5-7 процента от юли

Цената на електроенергията за домакинствата и малкия и средния бизнес неминуемо ще поскъпне между 5 и 7 на сто със стартирането на пазара на балансираща енергия между всички участници на пазара на ток, сочат разчети на държавния "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО). Те бяха представени от Виктория Поповска, ръководител управление "Електроенергиен пазар“ в Централно диспечерско управление на ЕСО, преди дни по време на форум, посветен на предизвикателствата пред либерализацията на електроенергийния пазар.

За бъдещия балансиращ пазар на електроенергия у нас се говори от няколко години, като за него най-силно настояват доставчиците на ток. Те ще са балансьори на част от групите, в което ще се включат производителите на електроенергия. Участниците много точно ще трябва да планират производство и потребление, за да няма заявени и неползвани количества или извънредна консумация – т.нар. небаланси, които ще струват допълнително. Крайната цел е да няма излишни или недостатъчни производствени мощности, чието включване и изключване в мрежата предизвиква разходи, а с добро планиране те може да се избягнат. Стартът на този пазар се отлага поне от година, само за последните ата половин година ЕСО на няколко пъти променя моделите на балансиращите групи и правилата на работа.

Нагласите са тази търговия все пак да започне от 1 юни или 1 юли тази година, макар че е възможно стартът отново да се отложи, тъй като разходите за балансиране в момента не са включени в цената на тока. Регулаторът пък е изправен пред изключително трудна задача, заради растящото напрежение с исканото увеличение на тарифите заради дефицита в НЕК, породен от миналогодишното сваляне на цената на тока с изваждането от нея на разходите за изкупуване на енергията от възобновяеми източници, които трябваше да бъдат компенсирани с приходи от парникова търговия. Това обаче не се случи и от своя страна доведе и до сегашния спор с дълговете между НЕК и електроснабдителните дружества, заради което последните са заплашени с отнемане на лицензите.

Според представените от Поповска данни в момента едва 35% от търгуваната електроенергия е с почасови графици и балансиране, а целта е това да става на 100% в рамките на новия пазарен модел. Пазарът към 8 април 2014 година обхваща 9 производителя на енергия, 2894 потребителя и 62 търговци на енергия. Целта при въвеждането на новия пазарен модел е да се стигне до балансиране на всички координатори и търговски участници, които са извън стандартните балансиращи групи като обществения доставчик (НЕК), крайните снабдители ("ЧЕЗ Електро България", "Енерго-Про Продажби" и "ЕВН България Електроснабдяване"), производители на енергия от възобновяеми източници, производствени и регулиращи централи.

Поповска разясни, че ЕСО има принципна готовност за начало на балансирането на всички участници на електроенергийния пазар, като преминаването към новия модел, при който ще се балансират и крайните клиенти на ниско напрежение, вкл. битовите клиенти, ще започне след месец предизвестие, т.е или от 1 юни или от 1 юли тази година.

Стартът на пазар на балансираща енергия по всички сделки, влече след себе си и разходи, които в момента не са предвидени и включени в цената на електроенергията за домакинствата и малкия и среден бизнес. Това означава неминуемо повишаване на цените за тези клиенти с около 5-7%, заяви пред форума Поповска.

Дали обаче тези разходи ще се включат директно в цената на енергията, както е в Австрия, или в цената за пренос, както е в Унгария, тепърва предстои да се реши.

Иван Иванов от "Енерго-Про Продажби“ обърна внимание, че преди старта на балансиращия пазар трябва да се вземат предвид регионалните и локални специфики при въвеждане на специалните балансиращи групи, както и все още нерешените въпроси относно бъдещия пазарен модел и определянето на разходите за небалансите.

Анелия Ърдли от Американската търговска камара в България коментира като притеснително това, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране продължава да променя правилата за сформиране и регистрация на балансиращите групи, което пречи на производителите да решат къде да участват.

mediapool.bg