Кламер БГ - Бизнес новини: "Тойота" изтегля 6.5 млн. автомобили заради различни дефекти

"Тойота" изтегля 6.5 млн. автомобили заради различни дефекти

Бизнес

|
Ср, 09 Апр 2014г. 17:14ч.
"Тойота" изтегля 6.5 млн. автомобили заради различни дефекти

Най-големият в света производител на автомобили "Тойота" (Toyota Motor Corp.) обяви в сряда, че изтегля

6.5 млн. автомобили заради открити пет дефекта, някои от които са свързани с кабелите на въздушните възглавници, кормилния вал и стартера, предадоха световните агенции.

Това е второто обявено голямо изтегляне на автомобили на японския автомобилен гигант в един ден и една от най-големите партиди за принудителен сервиз въобще.

Дефектите, за които изрично се уточнява, че не са предизвикали пътни инциденти или наранявания, са открити в 27 различни модела на "Тойота", сред които Yaris, Urban Cruiser, RAV4 и Hilux, които са били произведени в периода между 2004 и 2010 година.

Сходни проблеми са открити и в моделите Pontiac Vibe и Subaru Trezia, които "Тойота" произвежда за "Дженерал Мотърс" (General Motors) и "Фуджи Хеви Индъстрис" (Fuji Heavy Industries).

Изтеглените коли ще бъдат проверени в сервизни центрове на "Тойота". Не е ясно колко ще струва цялата тази операция на автомобилния производител.

Потенциалният проблем на около 3.5 млн. коли е окабеляването на модула за страничната въздушна възглавница на шофьорското място.

В 2.32 млн. автомобили могат да се открият проблеми с крепежните релси на седалките.

Още 760 хиляди ще бъдат изтеглени заради предполагаем дефект на скоба на кормилната колона.

На около 160 хиляди тойоти ще бъде сменен механизмът на чистачките на предното стъкло.

Освен това 20 хилади автомобила от шест различни модела се изтеглят заради проблем със стартера. Известно е, че в два случая тези проблеми са довели до "придърване" на автомобила.

Това ще е петото изтегляне на автомобили на "Тойота" за последните няколко месеца. През февруари на принудителен сервиз бяха изпратени 1.9 коли Prius заради грешки в програмното осигуряване. През втората половина на миналата година бяха изтеглени други над 2.2 млн. автомобила.

Предишното голямо изтегляне на модели на "Тойота" беше между 2005 и 2010 г., когато 2.32 млн. коли бяха проверени отново за проблеми със седалковите релси, за които се смяташе, че при катастрофа може да се изместят и да причинят наранявания на водача или пътниците.

Предишното голямо обявяване на изтегляне на коли "Тойота" в един ден бе през октомври 2012 г., когато производителят прати в сервиз 7.43 млн. автомобила от моделите Yaris, Corolla и други заради проблеми с отварянето на стъклата.

mediapool.bg