Кламер БГ - Бизнес новини: Телекоми алармират Брюксел, че планът за държавна мрежа с европари е неустойчив

Телекоми алармират Брюксел, че планът за държавна мрежа с европари е неустойчив

Бизнес

|
Пет, 13 Май 2022г. 18:25ч.
Телекоми алармират Брюксел, че планът за държавна мрежа с европари е неустойчив

Телекоми алармират Брюксел, че планът за държавна мрежа с европари е неустойчив

Български частни телекомуникационни оператори алармираха Европейската комисия, че намерението на правителството да инвестира 316 млн. лв. европейски средства от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в развитие на държавна телекомуникационна мрежа е крайно нецелесъобразно и инвестициите не са устойчиви. Това съобщи в петък Алиансът на технологичната индустрия (АТИ), в който влизат трите мобилни оператора А1, Yettel и Vivacom, както и сателитният оператор “Булсатком”, "Хуауей Технолоджис България", университетите ТУ - София, ВУТП, НБУ и др.

Те са недоволни от това, че въпреки уверенията на държавата, че няма да прави свой телеком, в ПВУ остава да стои проектът за държавната електронносъобщителна мрежа, която бе надвишавала капацитета на трите най-големи мобилни оператора в България и ще дублира мрежата им в редица населени места. Това прави разхода крайно нецелесъобразен и не отговаря на идеята на Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ) за стимулиране на частните инвестиции и на амбициозните планове за дигитализация на Европейския съюз, заложени в целите на Цифровото десетилетие, посочват от организацията.

Нейните членове са пряко потърпевши от решението на правителството да се откаже от намеренията на предходното служебно да се предоставят близо 600 млн. лв. за частнит етелекоми за развиване на техните 5G мрежи и да създаването на т.нар. дигиталин магистрали по протежение на пътните.

Телекомите отбелязват, че е не е ясно как след изграждането на държавната телекомуникационна мрежа с европари тя ще бъде поддържана. За това са нужни сериозни капиталови инвестиции, допълват те и отбелязват, че само за миналата година те са вложили над половин милиард лева в разширяване и подобряване на капацитета на мрежите си и изграждане на 5G.

Алиансът също така смята, че са занижени целите за свързаността в слабонаселени и отдалечени райони и разгръщане на мрежи с много голям капацитет. Броят на населените места с нови възли за достъп от 500 е намален на 185, а възможността от този вид свързаност да се възползват 200 000 домакинства се редуцира на 350 хил. жители, което на практика означава, че ще бъдат достигнати значително по-малко хора, посочва се в становището на бранша.

Според АТИ намеренията на държавата за оптична свързаност чрез държавната опорна мрежа на държавната администрация, а не на гражданите, не отговаря на целите на Европейската комисия, определени в Плана за действие "5G за Европа". Той предвижда 5G свързаност по ключови транспортни коридори, а такава сега няма да бъде направена, смятат още телекомите.

Те отбелязват също така, че поне 37% от общия размер на отпуснатите средства за проекти от ПВУ трябва да допринасят за климата. "И като се има предвид настоящата енергийна криза, причината за отпадането на стълба "Зелена свързаност", посветен на соларните панели за базовите станции, е необяснима, смятат организациите. В отпадналия проект се предвиждаше с евросредства да се финансира слагането на соларни панели на мобилните станции, за да си осигуряват сами електроенергията.

Телекомите са недоволни и от това, че замяната на проекта, от който те щяха да се възползват, с такъв на държавата е станала без никакви обществени консултации или обсъждания със сектора на електронните съобщения.

mediapool.bg