Кламер БГ - Бизнес новини: Телевизор, лаптоп и пералня най-често се купуват на лизинг

Телевизор, лаптоп и пералня най-често се купуват на лизинг

Бизнес

|
Вт, 28 Ян 2014г. 17:46ч.
Телевизор, лаптоп и пералня най-често се купуват на лизинг

Телевизори, лаптопи и перални са най-често купуваните на изплащане стоки и през тази година, но желаещите да се възползват та възможността за ползват лизинг подават заявление за по-скъпи уреди. Това показва седмото издание на класацията "Топ 10 на изплащане” за 2013 г. от БНП-Париба "Лични Финанси", който държи една трета от пазара на стоковото кредитиране.

Компанията отчита във вторник ръст от 17% на стоките, за които са получени молби за финансиране, в сравнение с 2012 г. През второто полугодие на 2013 г. ръстът на заявките е бил над 20% в сравнение със същия период на 2012 г. През последната година е регистрирано и увеличение от над 300% на годишна база на стоките, за които са получени молби за онлайн покупкa на изплащане.

Близо 60% от заявленията за лизинг са били десетте най-търсени продукта, които тази година са телевизор, лаптоп, пералня, смартфон, хладилник, таблет, готварска печка, климатик, диван и бойлер. Смартфонът като стока на изплащане миналата година не е бил сред топ 10, но сега измества от класацията обзавеждането за спални, а таблетът се качва нагоре в предпочитанията.

Някои от най-търсените модели в новия рейтинг са по-скъпи в сравнение с победителите от 2012 г. Сред тях са смартфоните и лаптопите. За телевизори хората все така искат между 490 и 540 лв., а за лаптопите цената е с 200 лв. по-висока от миналата година. При пералните исканията са със 120 лв. по-високи сега спрямо година по-рано.

Онлайн търговията расте и благодарение на проникването на кредитите за покупка на стоки в електронните магазини. Така хората могат да пазаруват през интернет и продукти като спортно, автомобилно и градинско оборудване, които до скоро бяха достъпни основно в реалните магазини.

Интернет променя и пазара на телевизори. Смарт устройствата от ново поколение стават все по-популярни, отчита компанията. Революционната технологична промяна, която свърза телевизора с интернет предоставя съвсем ново изживяване на зрителите и поради това смарт устройствата са сред най-търсените стоки, купувани на изплащане.

Друг важен двигател на пазара са мобилните устройства. Лаптопите, смартфоните и таблетите са сред 6-те най-търсени стоки. През лятото на 2013 г. смартфоните дебютираха директно на 4-та позиция в класацията "Топ 10 на изплащане”. Таблетите влязоха в рейтинга през 2012 г. на 9-та позиция, измествайки стационарните компютри. В новото издание те са на 6-то място с потенциал да се придвижат напред.

През 2013 г. заявленията за покупка на изплащане на смартфони нараснаха с повече от 400% в сравнение с 2012 г. Тези устройства са на първо място в класацията за стоките, купувани онлайн със стоков кредит..

Молбите за покупка на таблети на изплащане също отбелязаха значителен ръст от близо 200% през 2013 г. в сравнение с 2012 г. и ще бъдат основни двигатели на пазара и през 2014 г.

mediapool.bg

Вижте още