Кламер БГ - Бизнес новини: С промени в ДОПК единната сметка се превръща в четири отделни

С промени в ДОПК единната сметка се превръща в четири отделни

Бизнес

|
Пон, 17 Фев 2014г. 13:38ч.
С промени в ДОПК единната сметка се превръща в четири отделни

С промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) досегашната единна сметка за плащане на задълженията на гражданите към общественото осигуряване, данък общ доход, допълнителното пенсионно и здравното осигуряване се превръща в четири отделни сметки. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене в понеделник промени в кодекса.

Промените се наложиха, след като Конституционният съд обяви единната сметка, въведена от бившия финансов министър Симеон Дянков от началото на миналата година, за противоконституционна, защото не дава право на избор на гражданите да избират кое задължение първо да покрият.

Длъжникът ще има право да заяви вида на задълженията, които първо иска да погаси, когато не е в състояние да погаси едновременно публичните си задължения, установявани от НАП, до започване на принудителното им събиране, записаха още депутатите.

Депутатите се разбраха срокът за промени между двете четения на промените да се съкрати на три дни, защото те трябва да бъдат приети възможно най-скоро заради данъчната кампания, която тече.

mediapool.bg