Кламер БГ - Бизнес новини: С две годишно закъснение София пусна търга за ремонта на 26 забавачки

С две годишно закъснение София пусна търга за ремонта на 26 забавачки

Бизнес

|
Ср, 19 Фев 2014г. 14:46ч.
С две годишно закъснение София пусна търга за ремонта на 26 забавачки

С близо двегодишно закъснение София най-после пусна търга за ремонта на 23 детски градини и 3 училища, съобщиха от Столичната община.

Общата стойност на проекта е 4.3 млн. лв. Половината от средствата са безвъзмездна помощ от международния фонд "Козлодуй", а останалите се осигуряват от бюджета на Столичната община. Договорът за финансиране на проекта беше подписан през пролетта на 2012 г.

Срокът за подаване на документи за участие в търга е 28 март, като целта е до юни изпълнителите да са ясни.

Плановете на общината са строителните работи да станат през летните месеци, за да не се пречи на учебните занятия, каза зам.-кметът по строителството Ирина Савина. Тя допълни, че ще бъде създадена нужната организация, така че децата да имат възможност да посещават близки детски заведения до приключването на ремонтите.

Поръчката е разделена на четири лота. В първия са детски градини с номера 8, 80, 145, 93 и 99, както и 51 СОУ "Елисавета Багряна" в район "Красно село".

Във втория лот са детски градини с номера 61 и 65 в район "Слатина", детски градини с номера 23 и 133 в район "Изгрев", целодневна детска градина 117 в район "Подуяне", целодневна детска градина 104 в район "Оборище" и Четвърто основно училище в район "Искър".

В третия лот са включени детски градини с номера 75, 14 и 117 в район "Младост", както и обединените детски заведения с номера 10, 12 и 79 в район "Студентски".

В четвъртия лот са целодневна детска градина 141 и основно училище 122 в район "Лозенец", целодневна детска градина 16 в район "Витоша", целодневна детска градина 106 в район "Сердика" и детските градини с номера 7, 2 и 40 в район "Триадица".

Проектът предвижда в 26-те детски и учебни заведения да бъдат внедрени мерки за подобряване на енергийната ефективност на сградите, сред които подмяна на дограма, топлоизолация на стени, подове и покриви, ремонт или подмяна на отоплителните инсталации и абонатни станции, подмяна на осветлението с енергоспестяващо, както и подобряване на климатичните системи.

Очакваният ефект от реализираните мерки е сметките за парно да намалеят с 30-40%, каза Савина.

mediapool.bg