Кламер БГ - Бизнес новини: Съдът спря стъпването на Lafka в Бургас

Съдът спря стъпването на Lafka в Бургас

Бизнес

|
Вт, 25 Фев 2014г. 15:16ч.
Съдът спря стъпването на Lafka в Бургас

Бургаският административен съд спря във вторник изпълнението на наредба на Общинския съвет в Бургас, с която се дава право на веригата за продажба на цигари, вестници и дребни пакетирани стоки Lafka да разположи своите павилиони в града. Веригата е собственост на компания "Табак маркет", дъщерна на Булгартабак. Тютюневият холдинг и разпространението на печата се контролират от свързаните помежду си бизнесмени Цветан Василев и Делян Пеевски.

Решението е взето на закрито заседание на съда и е по повод жалбата срещу наредбата, внесена от дребни търговци и разпространители на вестници, които се обединиха в Асоциация за защита на средния и дребния бизнес.

Спирането на изпълнението на наредбата е до произнасянето на съда по същество.

Според търговците, с решението на Общинския съвет, те биват поставени в неравноправно положение спрямо веригата. Всеки търговец на цигарени издалия има право само на един преместваем обект, в който да извършва търговията си, докато на търговците на печатни изделия се разрешават повече от един обект. Веригата Lafka обаче съчетава продажбата на цигари и вестници и така удря търговците и на тютюневи, и на печатни изделия.

От асоциацията твърдят още, че спорните текстове от наредбата засягат не само собствениците на павилиони т.е. временни обекти, а и частните магазинчета на собствена територия.

От "Бургас инфо" напомнят, че заради проблеми с навлизането на Lafka в уличната търговия в повечето големи градове, търговците създадоха Национален координационен център на малкия бизнес, за да може да устояват срещу "навлизането на този монопол”. Според тях това е опит държавата и общината да подпомагат една монополна верига и я създават с участието на обществен ресурс, като използват улици и тротоари.

Преди дни от община Бургас потвърдиха, че при тях има постъпили искания за разкриване на такива обекти, в които да се продават печатни издания заедно с тютюневи и пакетирани стоки. Част от исканията дори били одобрени от комисия и било въпрос на време разполагането на подобни обекти. От община Бургас обясниха, че те не са страна по спора, а такава е Общинският съвет, приел промените, но те са органът, който изпълнява решенията на съвета, припомня "Бургас инфо".

mediapool.bg