Кламер БГ - Бизнес новини: Съдът потвърди глобата, наложена от КЗК на търговска верига

Съдът потвърди глобата, наложена от КЗК на търговска верига

Бизнес

|
Нед, 25 Май 2014г. 10:21ч.
Съдът потвърди глобата, наложена от КЗК на търговска верига

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решение на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за нелоялна търговска практика при провеждане на промоция от страна на фирма "Максима България" ЕООД, собственик на търговската верига "Т-Маркет", съобщиха от КЗП.

Комисията наложи на фирмата глоба от 15 хил. лв., която бе потвърдена окончателно от съда.

Търговецът не е информирал клиентите си, че не се ангажира да поддържа наличности на предлаганите промоционални домакински съдове за готвене през целия период на промоцията, който трае близо 4 месеца. Тази информация е съществена и липсата й е в ущърб на икономическите интереси на потребителите.

Според условията на промоцията, клиентите на веригата следва да събират точки, които се предоставят при пазаруване над определена сума, и да ги залепват в т. нар. "бонус паспорт". Срещу даден брой точки получават възможността да закупят определен модел или вид домакински съд на преференциална цена. Така потребителите биват стимулирани да правят покупки, за да трупат точки, без да е сигурно, че ще могат да закупят избраната от тях стока от промоцията, тъй като не са предупредени, че количествата са ограничени.

Производството е образувано по подадена в КЗП жалба на потребител, който е събрал необходимото количество точки, но не е могъл да се възползва от промоцията, именно защото са липсвали желаните от него съдове. В хода на последвалата проверка е установено, че последният продукт в промоция е продаден един месец преди изтичането на срока й, посочват от КЗП.

ВАС е потвърдил решението на КЗП, че практиката на "Максима България" ЕООД - "Т-Маркет" е заблуждаваща. Търговецът няма право да я прилага в бъдеще и съгласно разпоредбите на Закона за защита на потребителите ще бъде глобен със сума до 15 000 лв.

mediapool.bg