Кламер БГ - Бизнес новини: Съдът отмени привилегиите за Lafka в Бургас

Съдът отмени привилегиите за Lafka в Бургас

Бизнес

|
Ср, 23 Апр 2014г. 19:07ч.
Съдът отмени привилегиите за Lafka в Бургас

Няколко часа след като във вторник Общинският съвет (ОбС) в Бургас даде право на един търговец да има повече от един павилион в града, Бургаският административен съд отмени текстове от по-старо решение на ОбС, което пък разрешаваше повече от един павилион да държи търговец, който продава в него вестници, цигари и пакетирани храни. Дотогава повече от един павилион можеха да имат само вестникопродавците. Същото решение предписва, че търговците на други видове артикули остават със забрана за повече от един "преместваем обект".

Според решението на съда от вторник записаното през октомври миналата година в Наредбата за преместваемите обекти, че само търговците на цигари, вестници и пакетирани стоки имат право на повече от един обект, е "неоправдано, незаконосъобразно и поставя в привилегировано положение определени търговци пред останалите".

Съдът смята, че "това нарушава принципа за равнопоставеност между стопанските субекти, регламентиран в конституцията и в Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност".

"Както в първоначалното предложение на кмета на община Бургас, така и в последващото такова за промени в този текст липсва посочване на конкретни причини, поради които едно лице, осъществяващо търговия с печатни произведения, тютюневи изделия и дребно пакетирани стоки, има право да получи разрешения за поставяне на неограничен брой преместваеми обекти за търговия с тези стоки, докато останалите търговци, търгуващи примерно с кафе и закуски, цветя, цигари и алкохол, ядки, сладолед и други, имат право да получат не повече от едно разрешение за поставяне на преместваем обект с такова предназначение", отбелязва в мотивите си съдът.

Административният съд се произнесе, след като Асоциацията на дребния и средния бизнес в Бургас, обединяваща повече от 500 малки търговци и наематели на киоски и павилиони, се обърна към него. Дребните търговци се борят срещу привилегированото, агресивно и финансово подплатено навлизане на веригата Lafka в Бургас, което ги удря нелоялно.

Веригата първо изкупи най-голямата разпространителска фирма в града, взе й 48-те преместваеми обекти за вестници. След това чрез лобито си в ОбС прокара поправката, която съдът събори във вторник, и отново чрез протекции се сдоби и с последната поправка, вече даваща право на всички търговци да имат повече от един павилион, независимо какво продават.

Стратегията на Lafka е завършек на експанзията на бизнес кръга около банкера Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски в цигарения и вестникарския бизнес едновременно и затваряне на веригата производство на цигари и вестници и продажбата им, независимо от външните трансформации в собствеността на компаниите във веригата.

Решението на съда може да се обжалва в двуседмичен срок пред Върховния административен съд.

"С това решение поставянето на павилионите на Lafka практически става невъзможно. Ще отстояваме позицията си и пред ВАС", коментира председателят на Асоциацията за защита на дребния и средния бизнес в града Николай Димитров.

Павилиони на веригата обаче в града има и те работят по силата на факта, че са изкупили сергиите на вестникарската фирма и на тяхно място поставят киоските си. Което съдът каза, че е незаконно.

mediapool.bg