Кламер БГ - Бизнес новини: Съдебният милиарден иск на ЕВН срещу България не бил сериозна заплаха

Съдебният милиарден иск на ЕВН срещу България не бил сериозна заплаха

Бизнес

|
Ср, 26 Март 2014г. 19:59ч.
Съдебният милиарден иск на ЕВН срещу България не бил сериозна заплаха

"Националната електрическа компания" (НЕК) е сезирала прокуратурата заради неплатените от електроснабдителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" над 347 млн. лв. за закупен ток, тъй като доставчиците си прихващат дълговете на самата НЕК към тях заради зелената енергията. Това стана ясно в сряда от думите на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на неговото изслушване в парламентарната енергийна комисия и това на мениджърите на трите компании по повод спора между тях и обществения доставчик.

В същото време Стойнев призна, че е нужна нова методика за компенсиране разходите на електроразпределителните предприятия (ЕРП) за задължителното изкупуване на тока от възобновяемите енергийни източници. Заради стария документ, който първо бе променен, а после отменен от съда се стигна до сегашното положение срещу ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" да бъдат открити процедури по отнемане на лицензите заради неплатените сметки, въпреки че всъщност НЕК им дължи с около 100 млн. лв. повече.

"Длъжен съм, като принципал на дружеството, да търся парите, които ЕРП-ата дължат на това дружество. Трябва да има нормални европейски практики и законодателството да се спазва. НЕК сезира прокуратурата, защото в крайна сметка липсват едни средства. Къде са отишли? Не можем да кажем дали са имали право да ги прихващат, но те липсват в НЕК и те трябва да бъдат платени. Не приемам да не се плащат фактурите към Националната електрическа компания”, заяви министърът.

"Какво ще бъде решението на ДКЕВР е от нейна компетентност, разбира се, че трябва да има разговори, диалог и трябва всички заедно да намерим решение на проблема, а ако трябва да се извикат в парламентарната комисия и предишните комисари на ДКЕВР от 2012 г. и те да кажат какви са им били мотивите при изготвянето на ценовата методика от 2012 г. и защо не са разчели в цените компенсирането на разходите за зелена енергия", посочи Стойнев.

Председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай предложи и членовете й приеха на следващо заседание да бъде поканено ръководството на ДКЕВР, както и да бъде изискана цялата кореспонденция между НЕК и трите ЕРП-та от 2012 г. до последните прихващания.

Представителите на ръководствата на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" декларираха натрупани оперативни загуби заради некомпенсирането на средствата им за зелена енергия и заявиха, че многократно са уведомявали и ДКЕВР, и НЕК за този факт, както и че са подавали заявления до регулатора с искане тези разходи да им бъдат признати, но това не се е случило.

Кремена Стоянова от ЧЕЗ обясни, че компанията е започнала да прави периодични прихващания още в момента, в който се е установило, че заради финансовото състояние на дружеството то е трябвало или да обяви несъстоятелност, или да се направи нещо, за да се поддържа в състояние, което да позволява работата му.

По думите на управителя на "Енерго-Про" Стефан Абаджиев енергийният регулатор е бил информиран за всички зелени мощности, които предстои да бъдат присъединени към мрежата още преди подаването на заявленията за цените и обсъждането им в периода април-юни 2012 г., когато всъщност става зеления бум на енергийни мощности.

По-рано през деня Стойнев заяви пред журналисти, че не е сериозна заплаха обявеното от австрийската компания ЕВН намерение да заведе съдебен иск в международен арбитражен съд за 1 млрд. евро срещу България заради намерението на държавата да отнеме лиценза на електроснабдителното й дружество у нас и да изземе активите й.

Министърът обяви още, че споровете се решават в съда и отрече да е оказвал намеса върху решението на ДКЕВР да започне наказателните процедури срещу трите електроснабдителни дружества.

"Когато в събота обявих за евентуалната заплаха за електроразпределителните дружества относно отнемането на лиценза, два дни преди това те са имали среща с ръководството на ДКЕВР. Тя ги е уведомила за това тяхно намерение. Аз разбрах в петък вечерта и в събота го обявих, така че по никакъв начин не е имало някаква политическа намеса, но в крайна сметка енергийната ни система е част от националната сигурност на страната", каза Драгомир Стойнев.

Той обаче призна, че дори и да бъдат от отнети лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", дълговете им ще останат в системата. За това трябва да се намерят средствата по тези дългове, тъй като според Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, те са били прихванати неправомерно, каза още министър Стойнев. Той не отрече, че цялата история с невъзстановяването на разходите за изкупуване на зелената енергия, които са причина за дълговете между НЕК и трите електроснабдителни дружества, може да доведе до повишаване цената на тока:

Министърът обаче продължава да смята, че на база диалога тези пари трябва да бъдат върнати от страна на електроразпределителните дружества, защото те са взели тези пари. "Това е проблемът, че народът трябва да ги плати, а народът вече е платил тази цена", добави Стойнев, без обаче да обясни как точно народът ще плати два пъти парите..

В решението си за започване на процедурите ДКЕВР определи седемдневен срок, в който "ЕВН България Електроснабдяване", "ЧЕЗ Електро България" и "Енерго-ПРО Продажби" да преустановят нарушенията и да отстранят последиците от тях. Крайният срок изтича в четвъртък за ЧЕЗ и в петък - за ЕВН и "Енерго-Про". Общите им дългове към НЕК са 347.6 млн. лв., от които на "ЕВН България Електроснабдяване" се падат 216.6 млн. лв., на "ЧЕЗ Електро България" - 67.3 млн. лв., и на "Енерго-Про Продажби" - 63.7 млн. лева.

mediapool.bg