Кламер БГ - Бизнес новини: „Стройтрансгаз” с оферта за купуване на акции на БЕХ

„Стройтрансгаз” с оферта за купуване на акции на БЕХ

Бизнес

|
Ср, 16 Апр 2014г. 20:20ч.
„Стройтрансгаз” с оферта за купуване на акции на БЕХ

Руската "Стройтрансгаз", чийто мажоритарен собственик Генадий Тимченко е близък приятел на президента Владимир Путин, но е в черния списък на САЩ, навлиза стремително в българската енергетика.

Компанията е отправила оферта за купуване на акции от Български енергиен холдинг (БЕХ) и води преговори с "Енергоремонт холдинг" за изкупуване на българското дружество, съобщиха правителствени източници пред Mediapool. От БЕХ не коментираха официално, но от Министерството на икономиката и енергетиката нито отрекоха, нито потвърдиха за офертата.

Неофициално ""Стройтрансгаз" заедно с още пет български фирми е избрана да строи и българския участък на газопровода "Южен поток", по който работата към момента е временно замразена заради острата реакция на Брюксел и поисканите обяснения от еврокомисаря Гюнтер Йотингер от икономическия министър Драгомир Стойнев.

Компанията Gunvor International B.V, чийто съсобственик е Тимченко, от 2012 г. има 20-годишен лиценз от ДКЕВР за продажба на електричество в страната.

Офертата към БЕХ

Офертата на "Стройтрансгаз" към БЕХ не е изненадваща предвид факта, че държавният холдинг участва в проектната компания, чрез която ще става финансирането на "Южен поток". Засега обаче очевидно държавата няма намерение да продава акции от БЕХ.

От ресорното Министерство на икономиката и енергетиката информираха, че "не обсъждат въпроси за продажба на дялове от БЕХ".

Моделът, по който ще се финансира българският участък от "Южен поток", предвижда 70% от средствата да дойдат чрез банкови заеми, за които все още не е ясно дали са осигурени и откъде ще дойдат.

Останалите 30% (около 1.05 млрд. евро), трябва да бъдат осигурени като собствени средства от "Газпром" и БЕХ. Тъй като БЕХ няма такива възможности, беше обявено, че е договорен заем от "Газпром" в размер на 620 млн. евро, който ще се изплаща за срок от 22 години при лихва от 4.25%. Това каза министърът на икономиката Драгомир Стойнев на 31 октомври 2013 г., когато бе направена символичната първа заварка на българска територия.

Въпреки уверенията на управляващите, че България няма да плаща нищо за строежа на "Южен поток" на своя територия, а проектът ще се финансира изцяло с руски заем, първите 191 млн. лв. български средства станаха факт през декември, когато БЕХ и "Газпром" са увеличили по толкова своето участие в капитала на съвместното дружество "Южен поток България" със средства от облигационната емисия на БЕХ от 500 млн. евро.

В преговори с "Енергоремонт холдинг"

"Стройтрансгаз" има интерес и към придобиване на "Енергоремонт холдинг" като в момента текат преговори, твърдят източниците на Mediapool От дружеството официално съобщиха, че голяма руска компания проявява интерес за придобиване на акции, без да посочат име.

Руско дружество проучвало възможностите за партниране с "Енергоремонт холдинг" с цел съвместно участие в България в проекти за модернизация и изграждане на енергийни мощности, ядрената енергетика, минното дело и железопътния транспорт, е посочено в съобщението.

В него се казва още, че интерес представлява и използването на изградената от българския холдинг логистика на Балканите, Ирак и Саудитска Арабия.

"Енергоремонт холдинг" и неговите 7 дъщерни дружества са дългогодишни производители на енергетично оборудване, резервни части и металоконструкции както за текущо поддържане и капитални ремонти, така и за реконструкции и рехабилитации на основно оборудване в енергетиката - ТЕЦ, ВЕЦ и АЕЦ, в химията и металургията. Компанията има 45 годишна история в областта на енергетиката и изграждане на нови енергийни и индустриални обекти.

Стратегията за развитие на "Енергоремонт холдинг", която беше представена през май 2013 г., предвиждаше разширяване на пазарното присъствие в Югоизточна Европа и Близкия Изток с участие в проекти за ремонт и поддръжка на съоръжения на нефтената и газова промишленост и транспортната инфраструктура. Холдингът започна изпълнение на нови проекти в Косово и Македония, откри представителство в Сърбия и продължава реализацията на енергийни и инфраструктурни проекти в България.

Тимченко - приятелят на Путин в черния списък на САЩ

Руската "Стройтрансгаз" е основана през 1990 г. като неголяма строителна компания. През годините обаче прераства в мощен холдинг, който работи като инженерингова и строителна компания в областта на енергетиката, нефтогазовата и химическа промишленост, пътно строителство и промишлената екология. Изграждала е редица газопроводи и компресорни станции в Русия и зад граница в САЩ, Индия, Гърция, Финландия, Алжир, Чехия и други.

Мажоритарен собственик на "Стройтрансгаз" с над 96% е STG Holdings Ltd, в което 63% се държат от Volga Group на бизнесмена Генадий Тимченко, когото често наричат приятеля на президента на Русия Владимир Путин. Тимченко попадна в черния списък на САЩ заради анексирането на Крим. "Газпромбанк" държи 20% от акциите в STG Holdings Ltd. Предприемачите Максим Воробьов и Михаил Кенин имат съответно по 11.3% и 5.7%.

Генерален директор на "Стройтрансгаз" е Вадим Гуринов, а председател на съвета на директорите е Игор Ромашов.

mediapool.bg