Кламер БГ - Бизнес новини: Строителят на плазмотрона в АЕЦ "Козлодуй" няма да е отговорен при ядрена авария

Строителят на плазмотрона в АЕЦ "Козлодуй" няма да е отговорен при ядрена авария

Бизнес

|
Ср, 22 Ян 2014г. 18:34ч.
Строителят на плазмотрона в АЕЦ "Козлодуй" няма да е отговорен при ядрена авария

България ще освободи от отговорност и предявяване на искове за обезщетение в случай на ядрена авария изпълнителя на съоръжение за намаляване над 50 пъти на ниско и средно радиоактивните отпадъци от дейността на АЕЦ "Козлодуй" и от демонтажа на затворените малки блокове. Решение за сключване на такова споразумение между правителството на България и консорциума между испанската “Ибердрола” и белгийската “Белгопроцес”, която реализира т. нар. плазмотрон, е взето на заседанието на кабинета в сряда.

Споразумението не касае по никакъв начин обезщетение по искове между консорциума и АЕЦ „Козлодуй“, свързани с изпълнението на проекта за редуциране на радиоактивните отпадъци, а дава единствено гаранции, че в случай на ядрена авария на площадката на атомната електроцентрала срещу консорциума няма да се предявяват искове, обясниха от Министерството на икономиката и енергетиката. При възникването на евентуален ядрен инцидент, изплащането на обезщетения ще се покрива от застраховката на АЕЦ "Козлодуй" "Обща гражданска отговорност за ядрена вреда", сключвана ежегодно

Ангажиментът за сключване на това споразумение е част от рамковото споразумение между България и Европейската банка за възстановяване и развитие относно дейностите на Международен фонд "Козлодуй", който финансира изграждането на плазмотрона.

mediapool.bg