Кламер БГ - Бизнес новини: Строителният бранш настоява за незабавна индексация на договорите

Строителният бранш настоява за незабавна индексация на договорите

Бизнес

|
Пет, 13 Май 2022г. 16:38ч.
Строителният бранш настоява за незабавна индексация на договорите

Сн. Архив

Камарата на строителите у нас и браншова камара "Пътища" се обявиха за незабавна индексация на цените в строителството по договорите с държавата и общините.

Двете организации настояват това да стане с постановление на Министерския съвет, каквато е била първоначалната договорка с правителството, а не тепърва да се правят промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), което ще забави процеса. Това се казва в становища на двете камари, изпратени до медиите.

Във вторник вицепремирът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов съобщи, че индексацията на цените в строителството ще стане след поправка в ЗОП и по нова методика, която ще бъде одобрена с акт на Министерския съвет.

До момента обаче нито един от двата документа не е представен и не е внесен за обсъждане.

"Приемането на методика за индексиране на договорите с публични възложители вече е закъсняло, а обвързването й с промени в Закона за обществените поръчки ще я забави драматично", се казва в позиция на Камарата на строителите в България (КСБ).

Оттам напомнят, че от началото на 2021 г. има драстично поскъпване на строителните материали, което води след себе си лавина от проблеми в изпълнението на договорите с държавата и общините, защото компаниите не могат да работят на старите цени.

Ефектът е стотици замразени проекти, отказ от сключване на договори след проведени обществени поръчки и искане за прекратяване на контракти. За размразяването на обектите с нови актуализирани цени ще са необходими поне 600 млн. лв., сочат предварителните разчети.

Вече близо година Камарата на строителите води разговори с управляващите за намиране на решение, но до момента няма реални резултати.

Строителната камара е на мнение, че индексация на договорите с държавата и общините може да стане само с акт на Министерския съвет. Браншовата организация смята, че не е необходима изрична законова делегация.

"Отново заявяваме, че е неприемливо на индексацията да се слага таван, защото това я обезсмисля. И няма да е адекватно нито на ръста в поскъпването на строителните материали, нито на инфлацията", се казва в позицията на КСБ.

Браншова камара "Пътища" застъпва същата позиция. В декларацията й се посочва, че досега обсъжданият механизъм е бил това да се случи чрез постановление на Министерския съвет, но тази седмица бе предложено да се приемат поправки в Закона за обществените поръчки. "Подобна мярка ще забави драстично процеса и обрича строителния сектор на гибел", се казва в становишето.

От пътния бранш са притеснени и от забавянето на доклада на междуведомствената работна група. "Не бе спазен и лично поетият от премиера Кирил Петков ангажимент в срок до 7 май 2022 г. да приключи на работата на междуведомствената комисия, която да направи проверка на договорите и извършените дейности по всички договори за текущ ремонт и поддържане", посочват от камара "Пътища".

Работата на тази комисия е важна, защото от нея зависи изплащането на претендираните от пътните фирми 1.2 млрд. лв. за извършена работа.

"Апелираме, във възможно най-кратки срокове да бъдем официално запознати с доклада и да бъдат поети ангажименти с конкретни срокове за разплащане на останалите 50% от изпълнените и сертифицирани дейности", се казва в позицията на браншова камара "Пътища". Към момента управляващите публично не са поели ангажимент кога ще приключи работата на работната група по договорите.

Камарата на строителите и браншова камара "Пътища" подкрепят националния протест на петте национално представителни работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК, БТПП и ССИ на 18 май.

Механизъм за компенсация на свръхвисоките цени на електроенергията и природния газ, спасяване на българската икономика и спиране обедняването на нацията не са политически искания, а приоритети за съхраняване на населението и икономиката на страната, се казва в позициите на двете организации.

mediapool.bg