Кламер БГ - Бизнес новини: Строители и архелолози ще работят заедно на магистрала "Струма"

Строители и архелолози ще работят заедно на магистрала "Струма"

Бизнес

|
Пет, 07 Март 2014г. 17:30ч.
Строители и архелолози ще работят заедно на магистрала "Струма"

Строители и археолози ще работят едновременно по изграждането на отсечката от Дупница до Благоевград на магистрала "Струма". За това има специално писмено разрешение от Министерството на културата, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Националният археологически институт с музей към БАН ще направи проучване на 12 археологически обекта по трасето на участъка в землищата на Дупница, селата Джерман и Мурсалево, Кочериново и село Блатино. Срокът за проучванията е 150 дни.

Сключеният договор с археолозите е за 4 млн. лв. без ДДС.

НАИМ към БАН с договаряне без обявление по Закона за обществените поръчки. Причината е, че на първия търг не се е явил никой. Освен археолозите от БАН са били поканени за участие в процедурата още регионалните исторически музеи в Кюстендил и Благоевград, става ясно от регистъра за обществените поръчки.

Отсечката от Дупница до Благоевград се строи от консорциум между италианската "Импреза" и българските "Пътстрой 92" и "ГБС Инфраструктурно строителство".

Изграждането на отсечката върви по график. Работи се само там, където няма опасност да се попадне на археологически находки, уточниха от "Пътстрой 92".

Плановете на строителите са отсечката да бъде пусната изцяло, а не на части. Причината е в сложността на изграждането на единия от пътните възли - този при Дупница-юг. Там трябва да се изпълни тунел. Отделно е предвидено и преместване на магистралния газопровод към Гърция, което може да стане само през август.

mediapool.bg