Кламер БГ - Бизнес новини: Строителите не могат да работят по "Струма" заради археологически разкопки

Строителите не могат да работят по "Струма" заради археологически разкопки

Бизнес

|
Четв, 24 Апр 2014г. 16:10ч.
Строителите не могат да работят по "Струма" заради археологически разкопки

Въпреки че беше даден старт преди близо година на строежа на участъка от Дупница до Благоевград на магистрала "Струма", реално строителите все още не могат да работят по цялото трасе. Причината е, че археологическите разкопки продължават. Това поставя под риск завършването на обекта в предвидените срокове, става ясно от съобщение на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Транспортният министър Данаил Папазов заедно със заместника си Петър Киров и експерти от управляващия орган на оперативна програма "Транспорт" и пътната агенция провериха на място как върви строителството на обекта.

"Констатирано бе, че изпълнителят работи с добри темпове. Очаква се приключването на археологическите проучвания по част от обектите, за да може строителството да обхване цялото трасе", е посочено в съобщението на транспортното министерство.

Министър Папазов е имал среща с археолози, които работят на обекта, и те са обещали, че ще направят всичко възможно за приключване на проучванията в най-кратки срокове, за да освободят цялото трасе на строителите, се казва още в съобщението.

Строителството на този участък е затруднено допълнително и заради появили се слаби геоложки пластове в 3-километров участък между Дупница и Бобошево.

Въпреки трудностите вече са положени първите пластове асфалт в близост до пътен възел Бобошево, е посочено в съобщението на транспортното министерство.

Изпълнител на обекта е консорциум "Струма Лот 2", в който влизат италианската "Импреза" и българските – "Пътстрой 92 и "ГБС Инфраструктурно строителство". Стойността на договора за строителство е близо 359 млн. лв. с ДДС.

Крайният срок за завършването на магистралата от Дупница до Благоевград е март 2015 г.

Проблеми има и със строежа на другата отсечка от магистрала от Сандански до ГКПП "Кулата", която трябваше да е готова през март, ако беше спазен първоначалният договор. Вместо това гръцката компания "Актор" получи на два пъти отсрочка и новият пусков срок е 15 октомври 2014 г., но дори и тогава не е сигурно, че обектът ще бъде завършен.

Причината отново е несвършена работа от страна на държавата – неприключили отчуждителни процедури и забавяне с преместването на техническа инфраструктура по трасето.

Министър Папазов е заявил на "Актор", че очаква активизация на строителството през летните месеци. Той е подчертал, че трябва да се направи всичко възможно за приключване на строителството в най-кратки срокове, е посочено в съобщението на транспортното министерство.

"Със започването на летните месеци се засилва движението от и до Гърция, затова трябва да се осигури бързо и удобно придвижване", допълни министър Папазов.

mediapool.bg