Кламер БГ - Бизнес новини: Строежът на първите бизнес лаборатории в "София тех парк" тръгва през май-юни

Строежът на първите бизнес лаборатории в "София тех парк" тръгва през май-юни

Бизнес

|
Четв, 27 Март 2014г. 18:09ч.
Строежът на първите бизнес лаборатории в "София тех парк" тръгва през май-юни

През май-юни тази година се очаква да започне строежът на първите сгради на "София тех парк", в които ще се помещават лаборатории за развойна дейност и иновативен бизнес, съобщи пред журналисти в четвъртък изпълнителният директор на компанията Елица Панайотова. По думите й изграждането на финансирания с евросредства проект на мястото на бившите казарми на 4-ти километър в София се очаква да приключи в края на 2015 или началото на 2016 г.

Там ще има 11 лаборатории, които ще предоставят възможности за решаване на конкретни проблеми на бизнеса, за съвместна научна дейност и трансфер на технологии, и ще подпомогнат старта на нови иновативни предприятия. Ще бъдат създадени още инкубатор за стартиращи компании, посетителски център с пешеходен мост. парк с площадка за събития на открито и демонстрационни инсталации, велосипедни алеи.

В ход са обществените поръчки за изграждането и проектирането на сградите, припомни Панайтова. Предстои издаването на строителни разрешения по шестте обществени поръчки за инженеринг.

Безвъзмездната помощ по проекта за научно-технологичен парк по програма "Конкурентоспособност" е 42.5 млн.евро, а националното съфинансиране – 7.5 млн.евро. Очакванията са високотехнологичният парк да получи финансиране в същия размер от еврофондовете и през новия програмен период, по думите на Ели Милушева, главен директор "Европейски фондове за конкурентоспособност".

През юли миналата година стана ясно, че световният лидер в производството на стени за катерене – българската "Уолтопия" (Walltopia), планира да вложи в парка 15 млн. лв. за изграждане на мол за отдих, спорт и забава в парка. Тогава Панайотова съобщи още, че разработчикът на видеоигри и софтуер "Хемимонд“ и варненският дизайнер на приложения "ЗМД Истърн Еуроп“ също имат намерение да влязат в парка.

Сега тя каза, че вече има заявен интерес към технопарка от компания от информационно-комуникационния сектор и се водят разговори с още две компании от същия бранш.

mediapool.bg