Кламер БГ - Бизнес новини: Строежът на обхода на Габрово продължава, тунел под Шипка ще има

Строежът на обхода на Габрово продължава, тунел под Шипка ще има

Бизнес

|
Вт, 29 Апр 2014г. 18:36ч.
Строежът на обхода на Габрово продължава, тунел под Шипка ще има

Върховният административен съд е отхвърлил жалбата срещу обходното трасе на Габрово и строителството му продължава. Това съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която днес провери ремонта на пътни участъци в област Шумен.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. Жители на Габрово и природозащитници обжалваха оценката за въздействие на околната среда за обхода на Габрово, което е първа фаза на изграждането на тунела под Шипка. Те са сезирали и главна дирекция "Околна среда" в Еврокомисията.

Сега предстои апликационната форма за обекта да бъде допълнена със съдебното решение и да се внесе отново за окончателно одобрение в Европейската комисия, каза Терзиева.

Проектът се реализира с европейски средства по оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. Докато се точеше делото, беше построен първият етап от обхода на Габрово, по който нямаше спор. Изпълнител на обекта е българският консорциум ПСВТ, в който влизат "Хидрострой", "Пътни строежи Велико Търново" и "Пътинженерингстрой Т".

В очакване на съдебната развръзка пътната агенция спря временно строежа, докато не стане ясно окончателното решение. Това прави проекта изключително рисков за изпълнение заради малкото оставащо време. Обектът трябва да бъде завършен до лятото на 2015 г.

"Опозицията твърдеше, че сме провалили проекта, че са ни върнали апликационните форми, поради некадърност и липса на експертност, което не беше вярно. Просто трябваше да изчакаме решението на съда. Решението излезе и е в наша полза. Продължаваме със строителството на обхода на Габрово и тунел под Шипка ще има. Това е един от приоритетните обекти за правителството", каза министър Терзиева.

Десислава Терзиева и председателят на управителния съвет на пътната агенция Стефан Чайков провериха ремонта на близо 3 км от второкласния път в кв."Въбел" на Търговище. Ремонтът е важен за безопасността на жителите на града. За него са отпуснати близо 2.5 млн.лв., които са осигурени от спестените средства за зимно поддържане.

До края на годината за ремонти на пътища в област Търговище ще бъдат инвестирани около 15 млн.лв., обеща Терзиева.

Отделно 17 проекта на общините в област Търговище на обща стойност 7.5 млн.лв., ще бъдат финансирани по линия на публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" на правителството.

Терзиева провери е ремонта на 40 км от първокласния път Шумен - Велики Преслав – Върбица, който се прави по програмата "Транзитни пътища V". Инвестицията е общо над 10.7 млн. лв., а обещанието на изпълнителя е обекта да бъде завършен до ноември 2014 г.

mediapool.bg