Кламер БГ - Бизнес новини: Стресната от санкциите, Русия обмисля на износителите да се плаща в рубли

Стресната от санкциите, Русия обмисля на износителите да се плаща в рубли

Бизнес

|
Ср, 14 Май 2014г. 17:46ч.
Стресната от санкциите, Русия обмисля на износителите да се плаща в рубли

В стремежа си да избегне заплашващите компаниите й санкции на Запада, Русия съобщи в сряда, че търси начини да накара най-големите държавни компании – износители, такива като енергийните гиганти, да получават плащанията си в рубли вместо в долари. През последната седмица идеята среща все по-голяма подкрепа в Русия, предаде Ройтерс.

Има известни рискове, но ние подготвяме механизъм, работим по него, заяви финансовият министър Антон Силуанов пред репортери по време на визита в Калининград, руския анклав на Балтика.

Има известни загуби за износителите и за купувачите на нашите експортни продукти, тъй като те ще трябва да купуват рубли, а рублата в момента е неособено неустойчива, плюс, че има и плащане на комисионни, каза министърът.

В отговор на руските действия в съседна Украйна, САЩ санкционираха 18 руски компании, като накараха американските банки да не обработват доларовите им транзакции.

Западните правителства засега се въздържат от санкции спрямо крупните руски държавни компании, но заплашиха с нови мерки, които могат да засегнат ключови сектори като енергийния и банковия, ако Русия продължи да задълбочава кризата в Украйна.

Андрей Костин, председател на втората по големина руска банка – ВТБ, миналия месец подкрепи идеята за плащания в рубли като стъпка за ограничаване на хватката на Запада върху руската икономика.

Костин отбеляза "призивите на високопоставени западни лидери за изолиране на Русия, практически за унищожаване на руския банков сектор чрез използване на модерно "ядрено оръжие" -доларовите плащания". По време на конференция, цитирана от в. "Ведомости", той каза, че само трите държавни компании – газовата "Газпром", петролната "Роснефт" и оръжейният износител "Рособорнекспорт" имат около 230 млрд. долара от износ между тях, което съставлява 44% от целия руски износ.

Зам.- финансовият министър Алексей Мойсеев заяви в понеделник в тв интервю, че правителството обсъжда с най-големите държавни компании възможността за преобразуване на техните експортни договори от доларови разплащания в рубли.

Когато има допълнителни неудобства , които произтичат от използването на националната валута, те не са от голямо значение. Те определено трябва да се приемат, защото допълнителната сигурност, която произтича от това, е много важна, каза Мойсеев.

Той уточни, че предложението за цялостно преминаване към рублеви плащания няма да се прилага за частни компании -износители.

Предложението предвижда купувачите на руски стоки и продукти да могат да плащат в каквато и да е валута, но банката ще трябва да обръща тази валута в рубли, преди те да си получат продуктите от руския износител.

Мойсеев определи разходите за допълнителни банкови трансакции като "минимални".

Идеята обаче срещна съпротива от страна на Алексей Кудрин, влиятелният бивш финансов министър на Русия. Той напомни, че допълнителните разходи, които ще бъдат наложени на износителите на руски стоки, ще направят руския износ по-малко конкурентноспособен.

Чуждият вносител ще трябва да купува рубли в руските банки, да харчи пари за банкови комисионни и да поема риска от курсови разлики, заяви Кудрин пред в. "Комерсант".

По думите му вносителите вероятно биха прехвърлили тези разходи върху руските износители, което ще доведе до по-слаби приходи и данъци.

Ние сме в силна конкуренция и изискването да се купува в рубли неизбежно ще влоши положението на нашите фирми в търгове, допълни той.

mediapool.bg