Кламер БГ - Бизнес новини: Стратегия ще бори фалитите и забавените плащания на малкия бизнес

Стратегия ще бори фалитите и забавените плащания на малкия бизнес

Бизнес

|
Ср, 22 Ян 2014г. 17:10ч.
Стратегия ще бори фалитите и забавените плащания на малкия бизнес

Одобрена от правителството в сряда Стратегия за малките и средни предприятия трябва да реши проблемите с фалитите на дребния бизнес, със закъснелите плащания, ще увеличава евросредствата за малките фирми и ще насърчава онлайн търговията между тях. Това стана ясно от думите на вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева пред журналисти след заседанието на кабинета.

Малките и средни фирми се оказаха основните жертви на кризата и един от основните източници на безработица, каза Бобева и цитира данни на агенцията по приходите за подадени от 136 хиляди фирми данъчни декларации, че не извършват дейност през 2012 г.

Сред предвидените в документа мерки е ускоряването на процедурите и гарантиране закриването на фалирал бизнес в рамките на една календарна година. Предвижда се също така необоснованите закъснения на плащания по обществените поръчки да се ликвидират или бавенето да се сведе до седмица. Планира се увеличаване на средствата по еврофондовете, предназначени за технологичен трансфер, развитие на бизнес инкубатори, предоставяне на финансови консултации на свръхзадлъжнели малки и средни предприятия, съкращаване на разхода за получаване на документи за износ с около 15 процента.

Бобева обясни, че по стратегията ще се работи с едногодишни планове. Тазгодишният ще бъде готов през третата седмица на февруари, допълни вицепремиерът и уточни, че всъщност повечето от предвидените мерки вече се изпълняват.

Стратегията предвижда още облекчаване на процедурите и критериите за достъп на малки и средни предприпятия до продуктите на Българската агенция за експортно застраховане. Има и мерки за насърчаване на онлайн търговията на дребния бизнес.

До една-две седмици в Народното събрание ще бъде внесен вторият пакет от мерки за намаляване на административна тежест. Третият пакет, който е насочен основно към облекчаване на режимите за проектантските и строителните услуги.

mediapool.bg