Кламер БГ - Бизнес новини: Стратегия за обществените поръчки ще решава проблема със спирането на европарите

Стратегия за обществените поръчки ще решава проблема със спирането на европарите

Бизнес

|
Четв, 05 Юни 2014г. 16:52ч.
Стратегия за обществените поръчки ще решава проблема със спирането на европарите

Кабинетът ще представи цялостна седемгодишна стратегия в областта на обществените поръчки, за да бъде избегнато спиране на евросредства в бъдеще, заяви вицепремиерът и министър по правосъдието и еврофондовете Зинаида Златанова пред БНР по повод замразените във вторник около 90 млн. евро по Оперативната програма "Регионално развитие".

По думите й става въпрос за "съвсем нов подход, който ще реши веднъж завинаги всички тези недостатъци, които съществуват досега".

Законодателството в областта на обществените поръчки е най-често променяното в последните години именно с цел да отговаря на европейските изисквания и за по-бързо усвояване на средствата от еврофондовете. Въпреки това редовно от Брюксел спират евросредства заради констатирани нередности при провеждането на обществените поръчки за изпълнители на финансираните с европари проекти. Това води до налагането на финансови корекции, които са за сметка на общинските и държавния бюджети

"Грешките, които са допуснати при тези две програми (включително "Околна среда" – бел. ред.), са допуснати в един минал период при миналото правителство. Аз обаче не съм човек, който е привърженик на тезите на кой ги спират и на кой ги пускат европейските фондове. България е една държава. Ако имаме спиране на средства, това е проблем за абсолютно всички. Намирам за изключително недържавническо и погрешно да си прехвърляме отговорността един на друг", каза Златанова.

Въпреки това тя допълни, че "няма как да скрием грешки, които са се случили, много преди ние да дойдем на тази позиции". Според нея е "честно и редно да отстраним грешки в системата, ако ги има, а не да лъжем европейските ни партньори". "Няма как със замазване и лъжи в кавички да спасяваме хора, които са правили грешки, които са злоупотребявали с европейски фондове. Твърдо държа да си поемат отговорността всички по веригата, които носят отговорност някаква. Ако очаквате от мен, каквито гласове се чуват от България, от опозицията главно, за едва ли не политическо лобиране в ЕК, това няма да се случи. Не е това предназначението на тези средства, да се разпределят политически, пази Боже, или да бъдат спасявани политически, допълни вицепремиерът.

Според нея, ако този тип одитни доклади от страна на ЕК продължат, е редно да се направи пълен преглед по системата, къде са слабите звена. Златанова допълни, че въпреки проблемите общините могат да са спокойни за работата си.

"Правителството няма да допусне фалит на общините. Общините ще функционират нормално, но трябва да си даваме сметка, че националният бюджет не може вечно да покрива грешките на всички бенефициенти. Вчера правителството изпрати писмо до ЕК, където подробно описваме всички корективни мерки по ОП "Околна среда" именно с цел възстановяване по-скоро на плащанията по тази програма", заяви тя.

Вицепремиерът също като министър-председателя Пламен Орешарски не вижда връзка между замразените плащания от Брюксел и позицията на страната ни за строежа на "Южен поток".

"Никога няма да видя такава връзка. Няма общо между двете неща, а да се прави такава връзка не помага на решаването нито на единия, нито на другия въпрос. Тези, които я правят, са на път да блокират решаването на въпросите за дълго време", смята Златанова.

mediapool.bg