Кламер БГ - Бизнес новини: Столичната община с рекорден бюджет от 1.4 млрд. лв. за 2014 г.

Столичната община с рекорден бюджет от 1.4 млрд. лв. за 2014 г.

Бизнес

|
Четв, 06 Фев 2014г. 17:32ч.
Столичната община с рекорден бюджет от 1.4 млрд. лв. за 2014 г.

След четири години на "застой", през 2014 г. бюджетът на Столична община нараства с 250 млн.лв. и достига 1.46 млн. лв. Този ръст не идва от по-високи данъци за столичани, а за сметка на заеми и еврофинансиране, осигурено от правителството. Интересна подробност е, че през четирите години, докато ГЕРБ управляваха държавата, Столична община, "завещана" от бившия кмет Бойко Борисов на приемничката му Йорданка Фандъкова, не успя да си вдигне бюджета с ресурси, разпределени от централната власт.

Социалистите, които са опозиция в Столичния общински съвет (СОС), бяха единствените, които в сряда гласуваха "против" новия бюджет, приет от мнозинството на ГЕРБ и останалите партии в СОС.

За първи път, откакто Фандъкова е кмет на София (първият й мандат започна в края на 2009 г.), бюджетът на общината бе представен с разписани програми за управление на общинската собственост, капиталовите разходи и приватизацията.

В отсъствието на бившия червен съветник Георги Кадиев, който стана депутат, ГЕРБ се оказа в най-комфортната досега ситуация при обсъждането на бюджета.

Социалистите поискаха повече пари за образование и здравеопазване. Атакуваха, че отново крайните квартали се пренебрегват за сметка на центъра и изказаха съмнения, че "амбициозната" капиталова програма може да бъде реализирана.

"Спекулативно е да се говори, че парите отиват само за центъра", каза Фандъкова. Тя се аргументира със строителството на нови детски градини в кварталите "Дружба", "Овча купел" и ново училище в Герман. Ще се ремонтира ВиК мрежата в Суходол и жк. "Люлин", влиза се в кварталните улици, прави се и бул."Тодор Каблешков", който ще осигури връзка на южните квартали с основните улици към центъра на София. Модернизира се паркът на Герена, започва реконструкцията и на Северен парк, допълни Фандъкова. Относно здравеопазването се назначава ресорен зам.-кмет, който има за задача да подготви стратегия за развитието.

БСП можеше да атакува ГЕРБ за неефективната работа на СОАП и липсата на приходите от продажбата на Общинска банка, но социалистите по никакъв начин не се възмутиха, очевидно защото се възползват от несъразмерните бонуси, които ръководството на групата получава от СОАП.

Вместо да дебатират по бюджетните политики, по които ще се харчат парите на столичани, двете основни политически групи изпаднаха в спор как правителството е разпределило 500 млн. лв. ден по-рано.

Бюджет се повишава без вдигане на данъците

През тази година данъците на софиянци няма са се променят. Единственото изключение е данъкът за автомобилите, който за мнозина собственици се повишава, но решението бе взето от Народното събрание по предложение на правителството с промените в Закона за местните данъци и такси. Заложените приходи от данъка върху автомобилите е 72 млн. лв., което е със 7 млн. лв. повече спрямо 2013 г.

Въпреки че не вдига имотния данък, общината се надява на повече постъпления от него, разчитайки на раздвижването на имотния пазар. През 2013 г. сделките с имоти в столицата са нараснали с близо 7% на годишна база, показват данните на Агенцията по вписванията. Приходите от сделки с имоти са вдигнати с над 3 млн. лв., а от данък сгради с 1.5 млн. лв.

Бюджетът на София за 2014 г. е 1.465 млрд. лева. "Това е бюджет на проектите, а не на пожеланията. Той е реалистичен от гледна точка на приходите и дисциплиниран спрямо разходите", заяви Фандъкова. По думите й основните приоритети остават инфраструктура, транспорт, образование и екология.

Планираните собствени приходи възлизат на 995 млн.лв. В сумата влизат и трансферите от държавния бюджет, които тази година ще се 296 млн. лв. и бележат малък ръст. Това се дължи на увеличената издръжка на делегираните от държавата дейности на общините за децата, учениците и възрастните хора.

Предвижда се кметството са събере от такси 227 млн. лв, запазвайки нивата от предходни години. От данъци в бюджета ще влязат 240 млн. лв., а неданъчните приходи се очаква да са 288.4 млн. лв.

Рекордна капиталова програма

Капиталовата програма на общината за тази година възлиза на 715 млн. лв., което е с 60 на сто повече спрямо 2013 г. Две трети от средствата (470 млн. лв.) са безвъзмездни европейски средства. Това означава доверие към града, смята Фандъкова.

Три пъти са увеличени парите за ремонти на улици и булеварди. Обновлението на парка на градския транспорт ще стане факт с нови тролеи, трамваи, автобуси и мотриси за метрото.

Увеличени са средствата за здравеопазване, образование и култура. За ремонт и нови детски градини са предвидени 12 млн. лв. Ще се ремонтира и Софийската градска художествена галерия.

Предстои и богата културна програма заради окончателното определяне на домакинството на културната столица на Европа през 2019 г., чието домакинство София се надява да спечели.

mediapool.bg