Кламер БГ - Бизнес новини: Столичната община обеща безплатна справка за евростандарта на колите

Столичната община обеща безплатна справка за евростандарта на колите

Бизнес

|
Пет, 14 Фев 2014г. 19:13ч.
Столичната община обеща безплатна справка за евростандарта на колите

Столичната община обеща да е безплатна справката за евростандарта за автомобилите, която собствениците на автомобили, които замърсяват по-малко околната среда, трябва да предоставят, за да ползват отстъпката при плащането на данъка на моторното превозно средство. Това съобщи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов в петък.

Общината ще подготви типов образец на справката в два екземпляра. Той ще се разпрати на официалните вносител на автомобили и при поискване от собственик на тяхна кола ще го попълват. Притежателят на возилото ще представя единия екземпляр в общината заедно с талона на колата, а другият ще остави за себе си. Ако има право на данъчно облекчение, това ще се отразява базата данни на Столична община. За това са се договорили Столична община и Асоциацията на производителите и вносители на автомобили у нас.

Поводът е, че в момента някои вносители искат такса от 30 лв. за да удостоверят евростандарта на автомобила и наличието на катализатор, което обезсмисля ползването на отстъпката при плащането на данъка.

Столична община е имала среща и с лизингодатели на автомобили. На нея е било решено, че когато заплащат данъка за колите на лизинг, автоматично ще се отбелязва това нещо в базата данни на общината и ще се получава информация за евростандарта на автомобила.

За евростандартите на автомобилите Столична община ще признава документи от оторизирани сервизи на официални вносители.

Новият типов образец ще бъде готов следващата седмица, а към края на седмицата в електронната система на Столична община ще бъдат качени дължимите местни данъци от столичани, каза Барбалов.

Отстъпка от 5% ще има за данък сгради и на автомобилите, ако бъдат платени до 30 април. Другата възможност е да се платят на две вноски – като единият срок е 30 юни, а другият – 30 октомври.

При плащането на такса смет няма отстъпка дори да се плати накуп. Тази такса може да се плати на четири вноски съответно до 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

mediapool.bg