Кламер БГ - Бизнес новини: Стойнев ще насочва инвестициите от услугите в промишлеността

Стойнев ще насочва инвестициите от услугите в промишлеността

Бизнес

|
Пет, 14 Фев 2014г. 19:33ч.
Стойнев ще насочва инвестициите от услугите в промишлеността

Целта на кабинета е да насочи частния сектор към инвестиции в сферата на промишлеността, вместо в услуги, заяви в петък на среща с представители на френския бизнес у нас министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Основната ни цел като правителство е икономическият растеж, защото без него няма как да изпълним предизборните си обещания, допълни той.

В същото време Стойнев разкритикува, че през последните години индустрията е била забравена не само в България, но и в Европа, и каза, че е създадена работна група на правителството за разработване на Национална програма за реиндустриализация, Когато програмата стане факт, щяла да бъде предложена за обсъждане и промени от страна на бизнеса.

Индустриалните производства създават гаранции за стабилност в икономиката, разкриват работни места, генерират нови технологии и иновации. В програмата на правителството е записано и вече се работи по осъществяването на плановете за преструктуриране и оздравяване на стратегически за България предприятия, каза Стойнев. Той даде за пример намесата на държавата във ВМЗ-Сопот, където след изливането на 27.5 млн. лв. миналото лято от министерството сега предприятието има поръчки и се разкриват 300 нови работни места. С оздравяването на "Ремотекс – Раднево“ (което държавата смята да купи от частния му собственик – бел. ред.) мините ще спестят милиони левове, след като отново ремонтното дружество започне производствен процес.

Аз съм против нарушаването на пазарния механизъм, поради което държавата трябва да се намесва само там, където пазарът не работи. Ще оздравяваме структуроопределящи предприятия в определена сфера, където няма конкуренция, а не всяко предприятие, което е в трудно положение, заяви Стойнев.

Той изрази становище, че Европа не трябва да се ограничава прекомерно във въглеродните емисии. Според него европейските цели за намаляване на парниковите газови с 40 на сто до 2030 г . ще накара фирмите да напуснат Европа и да се насочат към Съединените щати и Китай, където няма ограничения за въглеродните емисии.

"Ще отидем в държава, която граничи в Европа и замърсява повече, какъв е смисълът ние да си налагаме именно такива ограничения", коментира Стойнев. Той призова за реиндустриализация и на европейската икономика, което по думите му не означава строителство на нови заводи и да пушат комини, а да се насърчи бизнесът да работи повече в промишлеността, тъй като едно работно място там дава още три в допълнителните дейности около себе си.

Искам в България да има все повече френски инвестиции и политиката ни трябва е по-агресивна в това отношение, каза още Стойнев пред членовете на Френско-българската търговска камара.

След това пред журналисти министърът заяви, че новите цени на тока зависят от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, но "не смятам, че можем да очакваме увеличение на цената на електроенергията".

mediapool.bg