Кламер БГ - Бизнес новини: Стойнев урежда китайски трактори за ВМЗ, "рекетьори" му пречат за "Химко"

Стойнев урежда китайски трактори за ВМЗ, "рекетьори" му пречат за "Химко"

Бизнес

|
Ср, 21 Май 2014г. 18:14ч.
Стойнев урежда китайски трактори за ВМЗ, "рекетьори" му пречат за "Химко"

Затъналите в дългове "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) в Сопот са наели на работа 230 души от началото на годината, търсят още 60 и очаква крупна поръчка от китайски инвеститор – да сглобява трактори. Това стана ясно от обясненията на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който посети предприятието в сряда.

В момента задълженията на заводите са 130 млн. лв., което е с 20 млн. лв. по-малко отминалата година.

Преговорите с потенциалния китайски инвеститор за сглобяване на трактори на територията на ВМЗ вече са към финал, но смятаме да го привлечем и към индустриална зона Карлово (която все още е в проектна фаза – бел.ред), съобщи още Стойнев.

Той потвърди, че държавата е готова да участва на втория търг за торовия завод "Химко" във Враца, който обаче засега е блокиран заради предявени пред съда претенции върху акциите на фалиралото предприятие.

Не се явихме на първия търг, тъй като първоначалната цена от 29 милиона лева не

отговаряше на стойността на активите, уточни той и добави, че цената за втория е 22 милиона лева.

"Появиха се рекетьори, които имат претенции към активите и затова в момента се води дело в Апелативния съд. По тази причина синдикът не е насрочил вторият търг, но парите ги имаме

заделени и те пак ще се върнат в държавата - ще отидат към НЕК, "Булгаргаз", НАП и за изплащане на дължимото на всички работници, които са били лъгани през годините", обясни Драгомир Стойнев без да уточнява кои са рекетьорите.

Той каза още, че преговорите с ЕРП-та относно претендираните от НЕК дългове продължават, защото "искам тези 340 милиона лева отново да се върнат в НЕК".

Стойнев отново каза, че след предприетите от правителството през миналата година мерки износът на ток за 2013 г. се е увеличил със 100 на сто.

"Чакам дебата в петък, за да питам опозицията дали заради некадърност или поради желанието да фалират българската енергетик,а таксите бяха толкова високи, че не можехме да изнасяме електроенергия", каза още Стойнов и добави, че докато е енергиен министър, българската енергетика ще остане държавна, защото е част от националната сигурност.

Само за първото тримесечие на 2014 година у нас са били открити 39 100 работни места, което не се е случвало от 2009 година насам, каза още Стойнев, цитиран от БТА.

mediapool.bg