Кламер БГ - Бизнес новини: Стойнев се закани държавата да си вземе ЕРП-ата

Стойнев се закани държавата да си вземе ЕРП-ата

Бизнес

|
Пон, 17 Март 2014г. 19:51ч.
Стойнев се закани държавата да си вземе ЕРП-ата

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев предупреди в понеделник трите електроразпределителни дружества, че държавата не се шегува и сериозно възнамерява да им отнеме лицензите. Това, по думите му, ще стане, ако не платят до вторник на НЕК дължими 318 млн. лв., които трите компании си прихващат като непогасени от "Националната електрическа компания" (НЕК) суми за изкупена енергия от възобновяемите източници.

На практика електроразпределителните предприятия (ЕРП) са длъжни да изкупуват енергията от присъединените към тяхната мрежа слънчеви, вятърни и на биомаса централи и да я предават на НЕК. Държавната компания обаче не им плаща заради заформения при намаленията на цената на тока за бита дефицит, както и заради промяната в самото тарифиране. От своя страна електроснабдителните дружества, които са с отделни лицензии от ЕРП-ата, но също са тяхна собственост, са започнали да си прихващат част от тези дългове от своите дължими към НЕК суми за закупуване на енергията.

Така след жалба от НЕК, в петък Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) даде срок на ЕРП-ата (независимо че парите се дължат от доставчиците, а не от мрежовите оператори) до 18 март да се издължат. Трите компании твърдят, че не нарушават договорите на техните електроснабдителни дружества с НЕК.

Главният приоритет е сигурността на енергийната система и правителството няма да допусне да се саботират усилията да се стабилизира тя и да бъде подложена на риск, коментира на този фон министър Стойнев. По време на посещение във високо-технологично предприятие "Шнайдер Електрик“ в Пловдивско, изградено с френски инвестиции, той заяви, че капитулацията пред своеволията на ЕРП-тата ще е лош знак за чуждите инвеститори, които стриктно спазват българските закони.

Държавата има финансовия ресурс да изкупи обратно ЕРП-тата, каза Стойнев и допълни: "Ако се стигне до този вариант за отнемане на лицензи, държавата може да придобие и трите дружества. Пари има, понякога приоритети няма - тук приоритет е сигурността на енергийната система”.

Разписаната в Закона за енергетиката процедура по отнемане на лицензите на дейност в областта на енергетиката не предвижда вариант за изземане на собствеността на нарушителите.

Преди десетина дни, при обсъжданото в парламентарната комисия по икономика предложение на "Атака" за отнемане на лицензите на трите ЕРП, председателят на ДКЕВР Боян Боев обърна внимание на депутатите, че в момента в българското законодателство има дупка. На ЕРП-тата може да се отнемат лицензиите, ако не спазват вменените им изисквания, и да се назначава друг оператор на активите. От там насетне обаче не е ясно как този оператор ще извършва дейността по разпределянето на електроенергията, как ще му се плаща на него и съответно как се уреждат отношенията със собственика на мрежата, тъй като отнемането на лиценз не означава отнемане на активи.

Тогава Боев каза, че е наредил на комисарите да покрият правните пропуски в процедурата по отнемане на лиценза за електроразпределителна дейност .

Член 59 от Закона за енергетиката предвижда, че ДКЕВР след писмено предупреждение с определен срок отнема лицензията, когато енергийните предприятия не спазват задълженията си да извършват дейност в интерес на обществото и на отделните клиенти като обезпечават сигурността на снабдяването, включително защита на обектите, представляващи критична инфраструктура в енергетиката, непрекъснатостта и качеството на електрическата и топлинната енергия и природния газ. Разрешителното за работа може да се вземе и при нарушени предписания на ДКЕВР.

Ако регулаторът изтълкува прихващането на дълговете на НЕК към ЕРП-ата от плащанията на снабдителите към държавната компания като застрашаване на енергийната сигурност, доколкото липсата на средства в обществения доставчик наистина заплашва стабилността на електроснабдяването, то действително може да се образува процедура по отнемане на лицензите на доставчиците. ДКЕВР обаче трябва да измисли как тя да се разпростре и към лицензите на ЕРП-ата, а оттам и към собствеността, за да ги придобие държавата, както се заканва Драгомир Стойнев.

Не съм притеснен за НЕК, тя ще издържи и без тези 320 милиона лева, но проблемът е, че някои компании сами решават да си прихващат суми от дължимите към НЕК , а нямат никакво правно основание, обясни Стойнев. Това съответно създава дисбаланс в системата по веригата към електроцентралите и мините, а правителството няма да допусне този дисбаланс, заяви той. По повод твърденията на ЕРП-ата, че не дължат нищо на НЕК, министърът каза, че "те твърдят едно, сметките и фактурите на НЕК показват точно друго". "Фактурата на ЕВН за месец февруари е 67 милиона лева и те не са платили нищо", обяви Стойнев и попита: "Къде се намират? Ние сме държава членка на Европейския съюз". Който не спазва законите в тази държава няма да има подкрепата на правителството, коментира още представителят на правителството.

"НЕК, ако вземе тези 320 милиона, и като прибави и 550 милиона от "Топлофикация-София", приблизително един милиард лева, мислите ли, че ситуацията няма да е по-добра? Разбира се, че ще бъде по-добра", каза Стойнев

Според него ДКЕВР може да използва всички законови средства, за да прекрати този порочен процес.

Преди година комисията започна процедура за отнемане на лиценза на ЧЕЗ буквално часове след като тогавашният премиер Бойко Борисов нареди това да стане. Поводът бяха нарушения в подписването на договори без провеждане на обществени поръчки, но процедурата бе спряна в началото на мандата на правителството на Пламен Орешарски. От тогава досега обаче регулаторът смени ръководството си няколко пъти.

mediapool.bg