Кламер БГ - Бизнес новини: Стойнев предрече битка за трасето на "Южен поток"

Стойнев предрече битка за трасето на "Южен поток"

Бизнес

|
Ср, 07 Май 2014г. 17:25ч.
Стойнев предрече битка за трасето на "Южен поток"

Започва битка за това откъде ще минава проектът за строежа на газопровода "Южен поток", заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в сряда пред журналисти в парламента, където участва в блиц контрол в рамките на заседанието на комисията по икономическа политика.

Повод за коментара му беше подписаното миналата седмица споразумение https://www.mediapool.bg/gazprom-i-omv-se-razbraha-za-stroezha-na-yuzhen-potok-v-avstriya-news219760.html между австрийската " О Ем Ви" и руската "Газпром" споразумение крайната точка на "Южен поток" за е газоразпределителният център Баумгартен, чийто оператор е дружество на "О Ем Ви", а преди време ЕК отказа на "Газпром" да купи дял в него. Сега Стойнев посочи, че това споразумение може да даде негативно отражение върху други държави и че тръгвала битката за това откъде ще минава проектът, но страната ни в момента, според него била в изключително благоприятна ситуация.

"Този проект е важен за страната. "Южен поток” не е за България, той е за Европа и трябва максимално да се възползваме от него”, допълни Стойнев. Още повече, че ние няма да дадем нито една стотинка за него, ще създадем работни места, ще донесем печалба на българските фирми, ще връщаме заема, който ще бъде взет единствено чрез дивидентите на проекта "Южен поток", посочи още министърът.

Той призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който в последните дни постоянно повтаря, че след като неговата партия е стартирала проекта правителството на Орешарски го е е затлачила и дори тръбите, на които бе направена символичната първа заварка на тръбата, са откраднати, да подкрепя националните проекти, а не да работи против тях.

"Ние дадохме старт на проекта "Южен поток”, а Бойко Борисов трябва да знае, че тези тръби ще бъдат под земята. Тези тръби не отговарят на техническите изисквания на самия газопровод", отвърна Стойнев относно откраднатите тръби. "Вече започна производството на тръбите. През юни месец започват и евентуални строителни действия по морската част", допълни той.

Попитан какво мисли за създаването на европейски енергиен съюз, министър Стойнев припомни, че това е идея на Полша и предстои нейното обсъждане. Той обаче отбеляза, че за страната ни е важно да се види как това предложение ни помага и как ще ни осигури сигурност на доставките на природен газ за България. За мен като енергиен министър е най-важно да има сигурност на доставките на природен газ за България на добра цена, в момента ние работим и по двата въпроса, заяви министърът.

mediapool.bg