Кламер БГ - Бизнес новини: Стойнев още не вижда проблем с поправката "Южен поток" и ЕРП-тата

Стойнев още не вижда проблем с поправката "Южен поток" и ЕРП-тата

Бизнес

|
Вт, 20 Май 2014г. 13:46ч.
Стойнев още не вижда проблем с поправката "Южен поток" и ЕРП-тата

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев продължава да не вижда проблеми със законодателните поправки относно статута на газопровода "Южен поток" в териториалните ни води, все още твърди, че енергийният регулатор е независим и цените на тока са такива каквито трябва да бъдат. Той нападна ГЕРБ и Реформаторския блок, че повдигат дебат за нещо, което още не се е случило, похвали се с реформите на правителството, които балансирали енергетиката, и обяви, че България е единствената страна, на която "Газпром" клекнала за "Южен поток".

Коментарите на Стойнев са в резултат на започналата срещу България спомагателна процедура EU Pilot от страна на Европейската комисия, в чиито рамки Брюксел иска да уточни как приетите на първо четене корекции в Закона за енергетиката съответстват на европейското законодателство. Подобна процедура има и за действията на правителството по отнемането на лицензите на електроснабдителните дружества.

"Такива процедури има десетки. От нищо не се притеснявам. Този комплекс, който имат българските граждани и политиците вдясно от Европейската комисия, трябва да се изкорени. Трябва да сме пълноправни членове на ЕС и да отстояваме националните си интереси и Брюксел да уважава националните ни интереси", заяви пред БНР във вторник Стойнев относно новите европроцедури. Според него това е нормално, но в същото време не пропусна да обвини бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, че ходел да се жалва в Европейската комисия заради "Южен поток", както трите електроразпределителни дружества, които също били подали жалби срещу страната ни пред Брюксел.

Делян Добрев се излагал

Бившият министър Делян Добрев вместо да се излага, да дойде в Министерството на икономиката и енергетиката да се запознае с кореспонденцията с Брюксел, призова Стойнев, малко сред като от ведомството му съобщиха, че депутати от ГЕРБ са поканени от зам.-министъра на енергетиката Иван Айолов "да получат точна и достоверна информация за полученото от Европейската комисия запитване EU Рilot относно готвените промени в Закона за енергетиката.

Стойнев продължава да твърди, че приетите на първо четене поправки в Закона за енергетиката за "морския газопровод" запълват дупка в законодателството ни, защото такъв проект досега у нас не е имало. По думите му от Брюксел просто са поискали България да им предостави законовите текстове, които смята да приеме. След като първо обяви, че тази информация вече е дадена и обсъдена както по време на срещата му с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер в Брюксел,

както и на ниво експерти, после Стойнев каза, че между първо и второ четене може да има поправки на внесените от Таско Ерменков и Явор Куюмджиев от БСП предложения.

Текстовете от Москва се разминавали с внесените

"Няма как текстовете да са писани от "Газпром", заяви Стойнев по повод обвиненията на Реформаторския блок, че внесените от двамата депутати поправки са по предложение на компанията "Южен поток Транспорт", която ще строи морското трасе на газопровода. Като аргумент за това свое твърдение министърът посочи, че текстовете на Ерменков и Куюмджиев не се покриват с предложенията на "Южен поток Транспорт". След като първо отричаше да има писмо с предложени законодателни промени от страна на дружеството, в което основен акционер е "Газпром", сега Стойнев обясни, че това било нормална кореспонденция.

Той не коментира дали предложенията на двамата депутати ще претърпят редакция между първо и второ четене и кога ще бъдат изпратени и съгласувани с Брюксел, само обяви, че "когато законопроектът бъде гласуван, ще стане ясно". Стойнев също така покани ГЕРБ и реформаторите да кажат "как да се свърже газопроводът под водата".

"Газпром" клекнал на София

С думите "неслучайно руски медии миналата година писаха "Газпром" клекна на София", министърът не пропусна да припомни, че България е единствената страна, която е договорила с "Газпром" достъп на трети страни до "Южен поток", каквото е изискването на енергийното еврозаконодателство и за което експертите твърдят, че се заобикаля със законовите поправки. Според подписания на 31 октомври 2013 г. протокол между "Българския енергиен холдинг" и "Газпром" двете компании "потвърждават, че могат да дадат на проектната компания възможност

да предостави достъп за използване на капацитета изцяло или частично от трета страна".

Стойнев отрече също правителството и лично той да ползва Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за политически цени, каквито въпроси също има Еврокомисията към неговото ведомство. Министърът обяви още, че не се меси в определянето на цените на електроенергията, но в същото време обясни какви мерки се предприемат за ребалансирането им. Сред тях той изреди предоговаряне на цената на изкупувания от ТЕЦ-овете "Марица Изток" 1 и 3 и дали това трябва да става за всички произведени количества, както и с преразглеждане на тарифите за енергията от възобновяеми източници, които били 5-6 пъти по-високи от конвенционалните.

"Заварихме дебалансиран енергиен сектор, а сега имаме рекорден добив на въглища, износът на ток е нараснал със 100 процента, от юни ще има балансиращ пазар за електроенергията, а до края на годината – и енергийна борса", продължи да изрежда успехите си Стойнев.

Експертният енергиен борд не бил независим

В същото време той нападна независимия енергиен борд към ведомството, което по думите му се оказало "уродлива смесица" от корпоративни и медийни интереси, в които са замесени и не правителствени организации". Министърът не пропусна и да нападне лично бизнесмена и медийния издател Иво Прокопиев, от чиято електронна поща миналата седмица изтече писмо с описван сценарий за отнемане на лицензите на електроразпределителните предприятия. То бе определено като "опорни точки" от управляващите.

От Министерството на икономиката и енергетиката в същото време обясниха, че България досега е получила общо 20 от специалните процедури на Европейската комисия от типа EU Pilot от 1 октомври 2010 година досега.

От икономическото ведомство, което вчера твърдеше, че процедурата е "стандартно запитване за събиране на информация", което не води до санкции, сега обявиха, че две от определените от ЕК като спомагателни процедури са в наказателни по време на правителството на ГЕРБ.

"Едната е във връзка с крайното потребление на електроенергия, а другата относно отпадъците от минната индустрия. Настоящото правителство предприе адекватни мерки за наваксване за забавянето и привеждането на българското законодателство в съответствие с европейското – чрез предложени промени в Закона за подземните богатства и в Закона за енергийната ефективност. По този начин очакваме да отговорим на изискванията за съответствие с Европейското законодателство", пише в съобщението на Министерството на икономиката и енергетиката.

В него се допълва още, че десет от запитванията по EU Рilot са приключени, а по осем се работи като сроковете за отговор по тях не са изтекли.

mediapool.bg