Кламер БГ - Бизнес новини: Стойнев обяви, че България се отлепя от дъното

Стойнев обяви, че България се отлепя от дъното

Бизнес

|
Пон, 24 Фев 2014г. 18:57ч.
Стойнев обяви, че България се отлепя от дъното

Бизнес климатът в България се подобрява, страната се отлепя от дъното и вече е тръгнала по пътя на икономическия растеж. Това обяви в понеделник министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев при посещението си в текстилната фабрика "Едоардо Миролио" в Сливен. Визитата бе обявено като част от серия срещи с инвеститори и представители на бизнеса, за да се обобщят техните виждания за развитието на предприемачеството и да се разберат техните очаквания от правителството.

"Подобна среща е днешната покана да посетя завода на най-големия италиански инвеститор в България, инвестирал повече от 300 млн. евро и разкрил над 3000 работни места. Самият факт, че възнамерява да прави нови инвестиции в серия от проекти за над 50 млн. лева говори за това, че той усеща подобряването на икономическата обстановка в страната в последните осем месеца, обяви Стойнев, цитиран от пресцентъра си.

Той за пореден път заяви, че ще бъдат стимулирани лоялните към държавата фирми, които редовно плащат данъци, социални осигуровки и задължения.

По думите му приоритет в новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност“ ще е предприемачество и неговия експортен и производствен потенциал. 72% от предвидените по програмата 1.413 млрд. евро ще се отделят за технологична модернизация, въвеждане на международни стандарти и системи за управление, разработване и внедряване на иновации. 25% ще бъдат за финансиране за внедряване на технологии за подобряване на ресурсната ефективност и подкрепа за повишаване на енергийната ефективност.

"Постигнахме баланс между мерките с бърз и непосредствен ефект като технологично обновление, интернационализация, международни стандарти и сертификати и тези с дългосрочен ефект – развитие и внедряване на иновации”, каза още Стойнев.

"Не съм удовлетворен от начина, по който върви програмата "Джереми", коментира още той. Според него предишното управление е "наляло" един огромен ресурс в тази програма, показвайки, че усвоява средства. Стойнев определи този подход като изключително погрешен, защото тези средства не достигат до бизнеса и концепцията е била изцяло променена.

mediapool.bg