Кламер БГ - Бизнес новини: Стойнев обяви за провал индустриалната, енергийната и социалната европолитика

Стойнев обяви за провал индустриалната, енергийната и социалната европолитика

Бизнес

|
Пет, 28 Март 2014г. 18:44ч.
Стойнев обяви за провал индустриалната, енергийната и социалната европолитика

"Европейската индустриална политика е провал, енергийната европейска политика е пълен провал, социалната политика на Европа е пълен провал", заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в петък по време на конференция "Социалната алтернатива за Европа" в София.

По думите му проблемът за това са двата мандата на дясна Европейска комисия, сега бил моментът за вземане на решение за подмяна на Европейския парламент и идвал редът на лявото в Европа. Според последните социологически проучвания обаче в момента Европейската народна партия (ЕНП) се радва на по-голяма подкрепа сред европейските гласоподаватели от Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Покрай подгряването на публиката за предстоящите избори за Евопарламента на 25 май Стойнев не пропусна да отбележи, че новият стил на управление в България вече давал резултат.

"1.1% трето тримесечие, 1.6 % икономически растеж четвъртото тримесечие. Януари месец е един от рекордните за бизнес климата, който е отчетен. Индустриалното и промишленото производство бележат рекордни стойности. Важното е, че лявата политика, за това, което ние говорим, за реиндустриализацията, наистина дава своя ефект", заяви Стойнев.

Той нападна Брюксел за предлаганите нови по-амбициозни екологични цели за Евросъюза до 2030 г, които според него по никакъв начин не отговарят на перспективите на европейската индустрия и с тях ЕК дърпа икономическия растеж надолу още преди да е заложила мерки за ръст.

Стойнев обяви още, че "делокализацията е основен проблем на Европа".

Министърът се възмути за пореден път, че Европа е похарчила 500 млрд. евро за спасяване на банките, но е дала нула евро за индустрията, а в същото време са необходими работни места и икономически растеж. "Лявата политика за реиндустриализацията наистина дава ефект", добави той.

Според него Европа е сама в усилията си да намали изхвърлянето на парникови емисии. САЩ и Китай не подкрепят тази политика, това, което Франция изхвърля като емисии за една година, се равнява на 18 дни за Китай, и запита как да бъдем конкурентоспособни. "Как да мотивираме европейските производители да останат в Европа и да работят при положение, че се взимат решения на високо ниво само и само да се ограничават тези решения, защото ако един производител отиде в друга държава, която не е член на ЕС, но е в Европа, изгражда своето индустриално производство, защото няма никакви ограничения и какъв е ефектът за Европа, загуба на работни места и в същото време в пъти повече се замърсява околната среда”, продължи Стойнев.

"Ами енергетиката? Борихме се 8 години за една поставена цел и сега Европейската комисия казва, насърчаваме всички държави-членки да преразгледат политиката си за възобновяемите енергийни източници. Ако това не е провал, то тогава какво е?", продължи да се възмущава министърът. "Само че проблемът е на местно ниво, защото този опит, който именно ние в България правим, да развиваме енергийната система, големите виновници от ГЕРБ, на които в момента оправяме техния проблем, който 2012 година те създадоха, който ние в момента имаме - едни обтегнати отношения с конкретни играчи на българския пазар. А сега ГЕРБ ни дават акъл какво да правим, това е меко казано нахалство”, коментира Стойнев.

Той заяви, че българското правителство ще подкрепя реиндустриализацията, ще подкрепя всяка една частна инициатива, но ще подкрепя най-вече тези, които имат отговорности към хората на труда и спазват законодателството.

mediapool.bg