Кламер БГ - Бизнес новини: Стойнев не очаква Русия да намали цената на природния газ за България

Стойнев не очаква Русия да намали цената на природния газ за България

Бизнес

|
Съб, 15 Март 2014г. 11:55ч.
Стойнев не очаква Русия да намали цената на природния газ за България

Кризата в Украйна спира преговорите ни за намаляване на цената на руския природен газ за България, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. По думите му страната ни е имала големи очаквания от позитивен резултат от подобни преговори, но кризата налага промени в ситуацията.

”Ние сме страна от Европейския съюз и трябва да се съобразим с това. Надявам се да не се мисли само за богатите страни, когато ЕС води преговори”, коментира Стойнев пред Дарик радио.

Според него, ако отново бъде спрени доставките на природен газ заради украинската криза, загубите за икономиката ще бъдат 2 млрд. лева месечно.

По думите му преките загуби ще бъдат 900 млн. лева на месец, но кумулативно за икономиката ни ще набъбнат повече от двойно.

”Засега нямаме никакви опасения за спирането на руския газ”, каза Стойнев.

Той допълни, че в момента се нагнетява и газ в Чирен - т.е. се извършват превантивни дейности срещу евентуално спиране на доставките.

Страната ни може да претърпи щети от кризата в Украйна и от гледна точка на туризма.

Драгомир Стойнев заяви, че в момента страната ни ще участва във всички изложения в Русия и Украйна за привличане на туристи, но трябва да се има предвид, че украинците ще изгубят покупателна способност заради кризата и може да преразгледат намеренията си да пътуват.

”Проектът ”Южен поток” е важен за икономиката ни и работата по него трябва да продължи”, каза още Стойнев.

По думите му това е и позицията, около която са се обединили енергийните министри и еврокомисарят по енергетика в Брюксел. Стойнев бе категоричен, че работата на експертите по проекта не е спирала, въпреки че политическите преговори се бавят. Стойнев каза, че освен за България проектът е много важен и за Италия, Австрия, Унгария, Словения, Хърватия, Гърция и Сърбия.

През декември България и останалите страни от ЕС, през чиято територия минава "Южен поток", дадоха мандат на евкорокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер да води преговори с Русия по юридическия статут на проекта, за който Брюксел твърди, че е в нарушение на европейските правила. По-рано тази седмица обаче Йотингер съобщи, че преговорите се отлагат заради кризата в Украйна.

mediapool.bg