Кламер БГ - Бизнес новини: Стойнев видя в мейлите на Прокопиев най-уродливото срастване на бизнес и политика

Стойнев видя в мейлите на Прокопиев най-уродливото срастване на бизнес и политика

Бизнес

|
Четв, 15 Май 2014г. 14:50ч.
Стойнев видя в мейлите на Прокопиев най-уродливото срастване на бизнес и политика

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви в сряда пред журналисти, че е погнусен от мейлите на бизнесмена и медиен издател Иво Прокопиев до ръководствата и журналисти от негови вестници, в които Прокопиев описва какъв по негова информация се очертава да е сценарият около започналите процедури по отнемане на лицензите на електроснабдителните дружества с указания това да се провери от различни източници.

Стойнев обяви пред журналисти, че електронните писма на Прокопиев са "доказателство за най-уродливото срастване между бизнес и политика". "Бизнес, който контролира медии, политици, неправителствени организации и четейки този имейл си дадох ясна сметка за случилото се през последната една година, как това е било контролирано", заяви министърът и обяви Прокопиев за олигарх, докато никога не си е позволявал подобно отношение спрямо друг бизнесмен с далеч повече медии, по-големи и разнообразни бизнеси и политическо влияние като Делян Пеевски.

В коментираното от Стойнев електронно писмо на Прокопиев от началото на май се описва план да се назначат на мястото на остранените доставчици на ток особени управители, които да насочат паричните потоци от плащаните сметки към банката на съдружника на Пеевски Цветан Василев – Корпоративна търговска банка (КТБ). Според описания сценарий застраховките на активите ще се насочат към дружеството "Виктория" от групата на КТБ, а ремонтите на електросъоръженията към фирмите "Водстрой" и "Техноекспортстрой" на Пеевски. В крайна сметка обаче публикациите на "Капитал" и "Капитал Дейли" се разминават с определените от лидера на БСП Сергей Станишен като "опорни точки" на Прокопиев мейли, които изтекоха в сряда в изданието "Блиц".

"Още от встъпването ми в длъжност имаше конкретна атака за разпродаване на българската енергетика и понеже ние спряхме този процес, който бе започнат от предишното управление, знаете, разпродадоха се мажоритарните дялове в електроразпределителните дружества чрез фирми, близки до Иво Прокопиев, целенасочен опит за продаване на българските мини, говоря за мини "Марица изток" и когато ние спряхме този процес и в началото на мандата ясно и категорично заявихме, че българската енергетика не е за продан и започнаха атаките", заяви пред журналисти в четвъртък Стойнев.

Той каза още, че с нетърпение очаква и следващия имейл, който дава заповед за вот на недоверие, защото в този имейл ясно личи колко услужливи са политическите партии ГЕРБ и Реформаторски блок. Стойнев поиска от ГЕРБ да обяснят кой стои зад защитата на монополите.

"Виждаме как всичко е манипулирано, защото таймингът на Иво Прокопиев сигурно е изборите на 25 май", добави Стойнев. "На това задкулисие трябва да се сложи край. Нека внесат утре вота за недоверие, но всичко е било ясно продиктувано", заяви той.

Стойнев каза, че по отношение с научаването на неприкосновеността на личната кореспонденция трябва да се произнесат компетентните органи.

mediapool.bg