Кламер БГ - Бизнес новини: Стойнев: Ще строим "Южен поток", защото Русия е нашият стратегически партньор

Стойнев: Ще строим "Южен поток", защото Русия е нашият стратегически партньор

Бизнес

|
Четв, 17 Апр 2014г. 17:37ч.
Стойнев: Ще строим "Южен поток", защото Русия е нашият стратегически партньор

България ще спази приетата от Европейски парламент резолюция против изграждането на "Южен поток", но ще започне строителството му на своя територия още тази година. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев (БСП) и се зарече, че правителството "няма да се примири" с "политическото жертване" на проекта, защото "Русия е стратегически партньор на България".

Стойнев говори на пресконференция в четвъртък, докато Европейският парламент (ЕП) прие с голямо мнозинство резолюция срещу изграждането на газопровода "Южен поток" и призова да бъдат потърсени други източници на газови доставки за ЕС. В момент, когато Европейската комисия е замразила преговорите с Москва по проекта заради анексирането на Крим от Русия, а ЕС обсъжда въвеждане на икономически санкции срещу Москва, българският енергиен министър даде да се разбере, че правителството му ще се съпротивлява до край на подобни планове.

Той нито веднъж не назова Европейския съюз като стратегически партньор на България, посочвайки като такъв само Русия.

Според Стойнев "Южен поток" е жертван по чисто политически причини, защото Европа влиза в предизборната надпревара. Той прогнозира, че ако ЕНП спечели изборите, то проектът няма да бъде реализиран. За България това означава загуба на хиляди работни места в най-бедния регион на Европа, на многомилионни инвестиции и сигурност на доставките на природен газ за икономиката ни, каза Стойнев.

[div class='left_orange']Арт инсталацията от първата заварка на "Южен поток" прибрана в склад

Тръбите, осветлението и дори знамената на показния обект "Южен поток" са прибрани за по-добри времена, съобщава сайтът "Биволъ".

Край монтанското село Пишурка, където беше направена тържествената първа заварка в края на октомври 2013 г., днес насред полето стърчат единствено бетонните постаменти, предава кореспондент на електронното издание.

Още[class='left_orange' div]Стойнев попита риторично: "Защо да не прекъснем доставките на природен газ през "Северен поток". Ето една директна мярка. Само че "Южен поток" трябва да бъде жертван и ние, разбира се, трябва да се примирим с това. Не, това няма да стане. Русия е стратегически партньор на България".

Той обясни, че "Южен поток" е стратегически и приоритетен обект за България, а Русия е нашият стратегически партньор. "Намерението ни е да започнем строителни дейности още тази година", каза Стойнев.

Последваха дълги обяснения как ще се борим "Южен поток" да се осъществи, как не сме сами и имаме подкрепата на Австрия, Словения, Италия, Хърватия и Гърция.

"Да, ние ще спазим това решение (на ЕП), но ще се борим да има солидарност, по отношение на тези санкции. Ще се борим и за финансов механизъм и най-пострадалите държави да бъдат компенсирани", каза Стойнев.

Той не посочи каква компенсация ще искаме от Брюксел с аргумента, че все още не сме претърпели вреди. Припомни обаче, че при предишната газова криза през 2009 г. загубите ни са възлизали на 500 млн. евро, но не сме получили никакви компенсации. Замълча след забележка, че България не е отправила искане за такива.

"Бъркаме ли, че искаме да имаме сигурност на доставките на природен газ за България? Какъв бе отговорът за "Набуко"? Трябва да се откажем - да не се развиваме. "Южен поток" ще бъде един от основните стимули за икономическия растеж през тази година. Ако наистина започнем с изграждането му, ние очакваме икономически растеж от над 2%. Иначе, ние ще се откажем от 5000 работни места, от работа за българските фирми, ще се откажем от сигурни доставки на природен газ за България. Отново, ние трябва да треперим, недай си Боже, в някоя държава да не стане конфликт, за да ни се прекъснат доставките на природен газ, докато проектът ТАП бъде изграден, и започнем да получаваме допълнителни количества природен газ от консорциума "Шах Дениз 2", бяха част от обясненията на Стойнев.

Той не конкретизира дали е казал всичко това на еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер, който поиска обяснения от него във връзка с промените в Закона за енергетиката свързани с "Южен поток".

Вместо това обясни, че България излиза с нова инициатива в Европа за ограничаване на производството на ток от ВЕИ и преосмисляне на цената от тези централи.

Твърденията за "хилядите работни места" и "многомилионни инвестиции", които "Южен поток" ще донесе на България, си остават неподкрепена с факти "мантра", тъй като според неофициална информация за строителството на газопровода на българска територия е избрана руска компания на близък до Путин олигарх, която ще получи основната част от поръчката за 3.5 млрд. евро. Останалите фирми в консорциума на "Стройтрансгаз" са български и са пряко или косвено свързани с Корпоративна търговска банка и близки до властта бизнесмени. Правителството вече един месец не смее да обяви кой е спечелил конкурса за строителството, вероятно защото мажоритарният акционер в "Стройтрансгаз" Генадий Тимченко попадна в "черния списък" със санкциите на САЩ спрямо висши руски и украински представители.

mediapool.bg